Košarka
0

Gordon i Villanueva pojačali Detroit Pistonse

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Detroit Pistonsi su prošle sezone na jedvite jade uhvatili doigravanje u Istočnoj konferenciji NBA lige. Kao osmi su igrali protiv Clevelanda i ostali bez pobjede u prvom krugu.

Cijelu prošlu sezonu Detroit je grcao u problemima, najviše zbog razmjene koju su učinili u prvom dijelu sezone, kada su pustili Chaunceyja Billupsa, a doveli iz Denvera Allena Iversona.

Regularni dio sezone su završili s negativnim omjerom 39-43 i sada su krenuli u pravu rekonstrukciju momčadi koja bi trebala vratiti Detroit na stare staze slave. Povodom toga su u srijedu potvrdili dva nova pojačanja Bena Gordona iz Chicago Bullsa i Charlieja Villanuevu iz Milwaukeeja, a ne treba zaboraviti ni da su prije dva dana smijenili trenera Michaela Curryja.

Oba su igrača potpisala petogodišnje ugovore, s tim da je unosniji onaj od beka-šutera Gordona koji vrijedi 55 miliona američkih dolara. Ugovor krilnog centra Villanueve je dvadeset miliona lakši.

Zanimljivo je da su oba košarkaša već igrala zajedno, na univerzitetu Connecticut. Gordon, 26-godišnji igrač rođen u Londonu, je godinu dana stariji, te je i godinu dana prije došao u NBA ligu. Na draftu 2004. godine ga je Chicago uzeo kao treći izbor, dok je Villanueva bio sedmi izbor godinu dana kasnije, a tada ga je uzeo Toronto.

Prošle sezone je Gordon predvodio strijelce Chicaga s prosjekom od 20.7 poena po utakmici, te je imao 3.5 skoka i 3.4 asistencije. S druge strane, Villanueva je u Bucksima iz Milwaukeeja imao 16.2 poena po ogledu, uz 6.7 skoka.

Oba igrača su po isteku prošle sezone postali slobodni igrači u svojim bivšim klubovima.