Intervju za Sarajevo-x. com
0

Goran Ikonić: 'Na korak smo do odbrane naslova'

Piše: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
Sarajevska Bosna ASA BH Telecom na dobrom je putu da i ove godine odbrani naslov prvaka svoje domovine. Ne igraju uvijek uvjerljivo, na trenutke nesigurno i frustrirajuće, ali uglavnom dovoljno. Naime, izabranici Vlade Vukoičića uspjeli su osvojiti poziciju jedan u "Ligi 8", a u prvom dvoboju play-offa uz dosta sreće porazili su tuzlansku Slobodu. Odlučujući poen za bordo tim postigao je kapiten Goran Ikonić.

Ovaj sjajni košarkaš stigao je u redove "Studenata" iz trebinjskog Leotara u sezoni 2004/05. Prošle godine je u nekoliko navrata bio igrač odluke. Teško je zamisliti trenutnu ekipu bez njega. O dosadašnjim nastupima svog kluba, sudaru sa Slobodom i raspletu u završnici Ikonić govori za Sarajevo-x.com.

Vi ste jedini igrač najtrofejnijeg bh. tima koji je iz startne postave od prošle sezone ostao u klubu. Da napomenemo, bordo svlačionicu su između ostalog napustili Jefferson, Jackson, Bailey, Williams, Rahimić, Bavčić, Panić i Tomović. Ipak, rezultati u NLB ligi i u prvenstvu su dobri. Vaša ocjena?

Plasman u regionalnoj ligi bio je odličan, a potvrda za to je i činjenica da smo popravili koeficijent bh. klubova. Mi smo pred početak sezone imali samo jedan cilj - osvajanje titule u prvenstvu. Međutim, na pravi način smo odgovorili izazovima NLB lige i osigurali još jedno mjesto u ovom takmičenju. Od tog trenutka prioritet je postao plasman u ovo natjecanje. Na svu sreću, uspjeli smo. Sada se okrećemo odbrani naslova.

Konkurencija je jača nego ikada?

Apsolutno. Mnoge košarkaške sredine uložile su određena finansijska sredstva kako bi što bolje dočekali završnicu. Svako kolo priredi neki derbi. Sve u svemu, to je dobra stvar za igru pod obručem u BiH.

U okršaju sa Slobodom bili ste bliži porazu, ali ste nekako došli do trijumfa?

Ušli smo u utakmicu sa određenom dozom podcjenjivanja, a kada se to desi često se parket napusti pognute glave. Bili smo blizu takvog raspleta. Gosti su dominirali ovim duelom i doveli nas u veliko iskušenje. Uz briljantnu odbranu u drugoj dionici meča nekako smo se vratili u igru, i na kraju, uz dosta sreće i pobijedili.

Vi ste po ko zna koji put poentirali u presudnom momentu?

Tako je ispalo. No, nije važno ko je ubacio odlučujući koš, najbitnije je da smo došli do željenog cilja. Sretan sam što ponovo pogađam u ključnim trenucima, ali najvažnije je da ekipa pobjeđuje.

Tuzlaci su se pokazali kao kvalitetna ekipa. Možete li iz dvokoraka doći do finala?

Svakako. Svjesni smo da sa druge strane stoji respektabilna ekipa koja u svakom trenutku može kazniti naše opuštanje. Međutim, uz maksimalan angažman svih igrača na parketu vjerujem da ćemo slaviti i u Tuzli i na taj način ući u finale.

Drugi polufinalni par čine Široki i Igokea. Ko je po Vama favorit?

Milslim da će tim sa Pecare eliminisati Igokeu. Odlično igraju kod kuće, tu vidim njihovu veliku prednost.

Znači finalni dvoboj će igrati Bosna – Široki?

Definitivno. Kakav rasplet predviđate?

Cijelu sezonu naporno radiš kako bi došao u ovakvu situaciju. Recept je jednostavan - moramo dovršiti posao i osvojiti novu titulu. Mislim da će pobjednički pehar ostati u glavnom gradu BiH.

Do kada ostajete u bordo dresu?

Ugovor mi ističe na kraju ove sezone. Vidjećemo šta će biti dalje.