Počinje NBA sezona
42

Golden State i dalje bez premca, Nurkić spreman za veliki iskorak, Musa kreće od nule

Piše: E. B.
Nakon 134 dana pauze narandžasta lopta će ponovo skakutati po NBA obručima. Večerašnjom utakmicom između Bostona i Philadelphije počinje 73. sezona najjače košarkaške lige svijeta.

Nakon tog meča počinje duel Golden Statea i Oklahoma Cityja. Možda na prvi pogled izgleda čudno zašto je utakmica u bostonskom TD Gardenu dobila prednost nad aktuelnim prvacima, ali itekako ima simbolike u tome.

Naime, nakon odlaska LeBrona Jamesa u Lakerse, Cavaliersi više nisu bitni na Istoku, a za plasman u veliko NBA finale iz objektivno slabije konferencije borit će se upravo Celticsi i 76ersi. No, krenimo redom. Naravno, od prvaka.

Ko može zaprijetiti Warriorsima?

Golden State je, bez ikakve sumnje, najjača ekipa na svijetu i samo ih istovremene povrede dvojice od pet glavnih igrača mogu spriječiti u odbrani titule. Ionako svemirsku ekipu koju čine Curry, Durant, Green i Thompson dodatno je pojačao DeMarcus Cousins koji je došao u Warriorse kao slobodan igrač igrati za siću.

Naravno, ponajbolji centar svijeta se oporavlja od povrede Ahilove tetive i upitno je u kakvom će stanju biti kada se početkom 2019. godine vrati na parket, ali i sa jednom nogom Boogie je bolji od McGeeja.

Za plasman u finale Zapada i okršaja protiv Warriorsa ima nekoliko kandidata, a najozbiljniji je Houston koji je napravio veliki kockarski potez i "ukrao" Thunderu Carmela Anthonyja.

Oklahoma City se sa Melom nije usrećila prošle sezone, a vidjet ćemo kako će se nekadašnji Top 5 igrač lige snaći u Rocketsima. Ukoliko nekim čudom stvari kliknu, Houston bi mogao ozbiljno zaprijetiti Warriorsima. Mada su, objektivno, šanse za to veoma male.

Zašto je LeBron odabrao Lakerse?

Najvažniji trenutak između dvije sezone desio se početkom jula kada je LeBron James odlučio potpisati za Lakerse. Naizgled, čini se da je Kralj pogriješio jer da bi skinuo Warriorse sa trona i osvojio još koji prsten, trebao je otići u neku jaču ekipu.

Ipak, očito je da LeBronu ni novac, ni titule više nisu prioritet. I da ih osvoji više od Jordana, opet neće u očima običnih smrtnika biti najveći. Zov Grada anđela je ipak bilo nešto što se ne odbija, pogotovo kada u planu ima snimanje Space Jama 2 (ironično, i tu će biti drugi iza velikog MJ-a, op. a.).

LeBron će ovu sezonu iskoristiti kako bi se dobro odmorio i "odgojio" mlade snage (prvenstveno trojac Ball, Ingram, Kuzma) za sezonu 2019/2020., kada Lakersi planiraju dovesti još jedno veliko ime (Leonard, Davis, George... mnogo je imena u opticaju) te omogućiti tada već 35-godišnjem LeBronu napad na prsten.

Definitivno, ova sezona Jezeraša će biti zanimljiva i po tome što je LeBron okupio oko sebe igrače s kojima se, blago rečeno, nije podnosio tokom karijere. Tako ćemo imati priliku na jednom mjestu gledati Ronda, Stephensona, Beasleyja i McGeeja. Četiri igrača koja u svakom trenutku mogu napraviti neviđeno sr***e i na parketu, ali i van njega. Ali eto, LeBron zna najbolje zašto je želio baš njih u ekipi.

San Antonio je preko noći ostao bez igrača koji su držali svlačionicu homogeniziranom. Parker je prešao u Charlotte, Ginobili je odlučio završiti karijeru, Leonard i Green su poslani u Toronto u zamjenu za DeRozana i Poeltla... i da stvar bude gora, momak u kojeg Spursi polažu velike nade za budućnost, Dejounte Murray, je zbog teške povrede koljena izgubljen za sezonu. Ipak, dok je Popovichevog sistema, i play-off će se igrati u Teksasu.

Za Oklahoma City najveće pojačanje je što su otjerali Mela, a od zanimljivih prinova ističe se samo Schröder. Kako će dva "divljaka" Westbrook i Schröder funkcionisati zajedno, to ne zna niko. Gore od tandema Russ-Melo sigurno ne može.

Nurkić želi postati All-Star

Portlandu je ovo presudna sezona, takoreći "biti ili ne biti". Godinama je jezgra ekipe ista i generalnom menadžeru ekipe Neilu Olsheyju je jasno da mu posao zavisi od toga kako će se ova sezona odviti. Ukoliko stvari krenu nizbrdo, sasvim je sigurno da će jedan od udarnog tandema Lillard-McCollum otići. Ili možda obojica.

Naš reprezentativni centar Jusuf Nurkić je izjavio kako je maksimalno spreman za sezonu, te da želi potvrditi da je sama svjetska elita. Pred sebe je postavio dva zadatka: postati All-Star i biti uvršten u najbolji defanzivni tim sezone.

Što se tiče Istoka, već na početku smo naveli da će Boston i Philadelphia biti najozbiljniji kandidati za veliko finale. Boston, koji je prošle sezone bez dva najbolja igrača (Irvinga i Haywarda) uspio stići do finala Istoka, je zadržao ekipu, te uz njih dvojicu je sasvim sigurno najozbiljnija ekipa Istoka. Zanimljivo, zahvaljujući povredama Kyriea i Gorona, mladi Tatum je dobio priliku da pokaže svoj raskošni talenat i u potpunosti je iskoristio. Bostonu u napadu na Warriorse ne može odmoći ni to što imaju jednog od najboljih svjetskih trenera, Brada Stevensa.

Philadelphia je konačno završila sa Procesom i kreću u napad na titule. Ako zadrže ekipu na okupu, u narednim godinama će vjerovatno i doći do barem jedne. Embiid se razvio u jednog od najboljih centara svijeta, Simmons je već sada vrhunski igrač, Šarić je pokazao nevjerovatan napredak tokom prošle sezone... Sve u svemu, 76ersi su ekipa koja ima glavu i rep i bit će Bostonu ravnopravan takmac.

Od ostalih ekipa ističe se Toronto. U Raptorsima su konačno shvatili da se sa DeRozanom kao glavnim igračem ne može ništa postići tamo gdje je najbitnije - u play-offu. DeRozan i Lowry u regularnom dijelu sezone briljiraju, Toronto ima odličan skor i onda kada dođe doigravanje - nestanu.

DeRozana je zamijenio Leonard koji ima veliki motiv da dokaže da je i dalje Top 5 igrač svijeta i pljune u facu Greggu Popovichu i San Antoniju kao organizaciji. I, naravno, da se izbori za što bolji ugovor na kraju sezone, nebitno da li će ostati u Kanadi ili će svoj talenat odnijeti u Lakerse.

Musa se mora naoružati strpljenjem

Svoj debi u NBA ligi imat će i Džanan Musa kojeg je ovog ljeta na draftu pokupio Brooklyn. Ipak, veliki talenat bh. košarke u NBA ligi kreće bukvalno od nule, te će morati imati mnogo strpljenja. Na njegovu nesreću, ima konkurenciju u vidu čak osam igrača (Crabbe, Carroll, Dudley, Hollis-Jefferson, Harris, Graham, Kurucs, LeVert) i nije nemoguće da tokom sezone bude poslan i u G-League.

Srećom, njegove radne navike nisu upitne, te će ga velika konkurencija sigurno natjerati da što prije košarkaški sazrije i izbori se za svoje mjesto pod NBA suncem.

Za kraj, šta reći nego - uživajmo u spektakularnoj košarci najvećih svjetskih asova u narednih osam mjeseci!