Ponovo oduševio
12

Genijalni Westbrook ispisao historiju: Nova sezona s triple-double učinkom u prosjeku

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Russell Westbrook je ispisao historiju NBA lige postavši prvi košarkaš koji je dva puta okončao regularni dio sezone s triple-double učinkom u prosjeku.

Westbrook je u posljednjem meču regularnog dijela sezone, u kojem je njegova Oklahoma kod kuće pobijedila Memphis (137:123), trebao sakupiti minimalno 16 skokova kako bi dosegao brojku od minimalno 10 skokova u prosjeku u cijeloj sezoni.

Uspio je u tome u trećoj četvrtini kada je imao 16. skok, a do kraja meča je sakupio još četiri skoka za ukupan učinak od šest poena, 19 asistencija i 20 skokova.

Nakon 16. skoka Westbooku su priređene ovacije u Chesapeake Energy Areni.

On je regularni dio sezone završio s prosječnim učinkom od 25,4 poena, 10,1 skokova i 10,3 asistencije po meču, dok je prošle sezone njegov učinak po meču iznosio 31,6 poena, 10,7 skokova i 10,4 asistencije.

Zasluženo je prošle godine osvojio MVP nagradu za najkorisnijeg igrača lige, a očekuje se da će tu nagradu dobiti i ove sezone.

Prije Westbrooka, triple-double učinak u prosjeku u jednoj sezoni uspio je ostvariti Oscar Robertson koji je u sezoni 1961/62. imao prosjek od 30,8 poena, 12,5 skokova i 11,4 asistencije po meču.

Ipak, niko u historiji lige nije uspio u dvije sezone imati triple-double učinak u prosjeku. Westbrook je uspio u tome, a posebno je interesantno to što je on takav učinak ostvario u dvije uzastopne sezone.