Prisjetio se i Kobea
15

Gasolova potresna priča: Zamislite veliko klizalište u Madridu pretvoreno u mrtvačnicu

F. Z.
Palacio de Hielo u Madridu (Foto: EPA-EFE)
Palacio de Hielo u Madridu (Foto: EPA-EFE)
Jedan od najboljih evropskih košarkaša u historiji Pau Gasol napisao je kolumnu za The Players Tribune u kojoj je govorio o teškom stanju u kojem je trenutno njegova domovina Španija.

Upravo su Gasol i Rafael Nadal pokrenuli akciju s ciljem da sakupe 11 miliona eura za one koji su najteže pogođeni pandemijom koronavirusa. Gasol je u uvodu objasnio kako se i on oporavljao od teške povrede i spremao za povratak u reprezentaciju Španije i nastup na svojim petim olimpijskim igrama u karijeri kada je cijeli svijet stao zbog koronavirusa.

Podsjetio je Gasol da ima više vrsta karantina i izolacije. Postoje oni koji su u teškom stanju u bolnici i koji se bore protiv virusa da prežive i pored sebe imaju samo medicinske sestre i ljekare. Drugi su oni koji su u samoizolaciji kod kuće i koji nemaju ozbiljne simptome. Treći su svakodnevni heroji, ljekari i medicinske sestre koji rade sa zaraženima i koji također nemaju kontakt sa svojim voljenim. Svi mi ostali smo u svojim kućama, svijet se smanjio na veličinu dnevne sobe, a sa dragim i voljenim ljudima razgovaramo putem telefona i društvenih mreža.

Njegova domovina Španija jedna je od država najteže pogođenih koronavirusom. Do sada su u ovoj državi ukupno zaražene 135.032 osobe, od čega je bilo 13.055 smrtnih slučajeva. Gasola je posebno potresla jedna priča iz prijestolnice Španije - Madrida.

"Nedavna priča iz Španije zaista me šokirala. U jednom od najposjećenijih dijelova Madrida nalazi se šoping centar koji se zove Palacio de Hielo (Ledena palata). To je veliki tržni centar s radnjama i restoranima, a glavna atrakcija je olimpijsko klizalište. Danas je tržni centar prazan, Španija je u karantinu. Međutim, klizalište je pretvoreno u privremenu mrtvačnicu. Mislite o tome, klizalište je sada mrtvačnica. Vlasti Madrida objavile su da će još jednu zgradu u narednim danima pretvoriti u privremenu mrtvačnicu. Toliko se život u Španiji promijenio za kratko vrijeme", poručio je Gasol i dodao:

"Zamislite, na trenutak, NBA dvoranu u svom gradu pretvorenu u mrtvačnicu ili pretrpanu bolnicu. Zamislite da vas ne samo savjetuju o socijalnom distanciranju, nego da vam zakon naređuje da morate ostati kući. U Španiji, baš kao i u Italiji, članovima porodice nije dozvoljeno da posjete svoju rodbinu na samrti, da se posljednji put pozdrave, zbog straha od širenja koronavirusa. Žene koje se porađaju nemaju svoje voljene pored sebe. Vjenčanja su otkazana, pogrebi su bez ljudi. Ovo je drugačija izolacija", istaknuo je Gasol.

Za kraj se prisjetio i Kobea Bryanta.

"Sve me ovo navodi na razmišljanje i nešto što sam naučio od bivšeg saigrača. Način na koji je on odgovarao na životne poteškoće je nešto najnevjerovatnije što sam vidio u svom životu. Vidio ih je kao velikog učitelja i priliku da 'poraste'. Taj saigrač je bio Kobe Bryant. Zaista mi nedostaje ovih dana i stvari koje me je on naučio sve su glasnije u mojoj glavi i mom srcu. Treba nam taj mentalitet sada. Možda nemamo kontrolu nad ovim, ali izbori su u našim rukama. Način na koji ćemo odgovoriti na ovu pandemiju i ono što će se poslije dešavati odredit će ovaj trenutak u našoj historiji. Iz ovog ćemo izaći zahvalni i ujedinjeni ili ogorčeni i podjeljeni. Do nas je", poručio je Gasol.