Jedini trofej koji nedostaje
0

Gasol: Želim osvojiti olimpijsko zlato

FENA
Pau Gasol (Foto: Reuters)
Pau Gasol (Foto: Reuters)
Košarkaška reprezentacija Španije će na olimpijskim igrama u Londonu pokušati da dođe do zlatne medalje, jedinog trofeja koji joj nedostaje.

Talentirana generacija, prevođena centrom Los Angeles Lakersa Pauom Gasolom, potvrdila je dominaciju u Evropi osvajanjem naslova prvaka na turniru u Litvaniji. Pobjedom nad Francuskom u finalu (98:85) Španci su Evropsko prvenstvo okončali s impresivnim skorom 10-1.

Gasol, koji je svojoj reprezentaciji pomogao i kod osvajanja naslova svjetskog prvaka 2006. u Japanu te na Eurobasketu 2009. u Poljskoj, izjavio je da Španija u London ide samo s jednim ciljem.

"Naredna Olimpijada je naš cilj. Znamo da je teško osvojiti taj turnir, ali imamo velika očekivanja", kazao je Gasol.

"Bit će teško pobijediti Amerikance, to je činjenica, ali u London idemo da se takmičimo. Vidjet ćemo šta će biti", dodao je.

Njegov mlađi brat Marc, jedan od šest NBA igrača u španskom timu, kazao je da Španija može do zlata u Londonu ako bude u istoj formi kao u Litvaniji.

"Zlato nam je cilj na Olimpijadi, a bit će ga moguće ostvariti ako budemo igrali kao u Litvaniji i pokazali ovakav timski dug. London će biti veliki izazov", kazao je je Marc Gasol.

Španija je bila blizu osvajanja zlata u Pekingu 2008., ali je u finalu poražena sa 118-107 od američkog tima predvođenog Kobeom Bryantom, LeBron Jamesom i Dwyaneom Wadeom.

Gasol se Bryantu pridružio u Lakersima i 2009. podigao pobjednički pehar u NBA, nakon čega mu je olimpijsko zlato ostalo jedini neosvojeni trofej.

Uz braću Gasol i MVP-a Evropskog prvenstva Juana Carlosa Navarra, Španci imaju i talentiranog 20-godišnjeg igrača Minnesote Timberwolves Ricky Rubija te Sergea Ibaku, rođenog Kongoanca koji je u julu postao španski državljanin i na Eurobasketu debitirao za svoju novu domovinu, prenosi Reuters.

Francuski reprezentativac Tony Parker smatra da je najjače špansko oružje što dugo na okupu ima isti tim.

"Igraju zajedno šest ili sedam godina. Znam koliko to znači iz iskustva koje imam iz San Antonija, u kojem dugo igramo zajedno", rekao je Parker, koji je sa Spursima osvojio tri NBA prstena - 2003., 2005. i 2007.

"To je ono što donosi razliku u odlučujućim momentima. Mi i dalje učimo, moramo biti strpljivi. Mnogo je stvari koje možemo popraviti, ali bit ćemo bolji kada steknemo iskustvo", dodao je.

Španija i Francuska su dvije evropske reprezentacije koje su se direktno kvalifikovale na OI, zajedno s domaćinom Velikom Britanijom. Rusija, Makedonija, Litvanija i Grčka igrat će u interkontinentalnim kvalifikacijama sa još devet ekipa, za tri mjesta na Olimpijadi.