Košarka
58

Francuzi nakon produžetka skinuli Španiju s evropskog trona

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Košarkaška reprezentacija Francuske pobijedila je večeras selekciju Španije, aktuelnog evropskog prvaka, nakon produžetka u polufinalu Evropskog prvenstva u Sloveniji rezultatom 75:72 (18:14, 34:20, 49:43, 65:65).

Predvođeni Tonyjem Parkerom koji je postigao 32 poena Francuzi su nakon dramatične završnice i odigranog jednog produžetka uspjeli savladati Španiju.

U finalu će igrati Litvanija i Francuska, dok će se Španija sa Hrvatskom boriti za bronzu. Španci su na dva posljednja Eurobasketa, 2009. i 2011, godine osvajali zlato.

Rezultat nakon posljednje četvrtine bio je 65:65.

Francuska je zadnji put na velikom takmičenju pobijedila Španiju u susretu za treće mjesto na Eurobasketu prije osam godina 2005. godine, i to sa 28 poena razlike, a i tada je Francuze predvodio Tony Parker sa 25 postignutih poena.

Reprezentacija Španije bolje je otvorila utakmicu i na kraju prve četvrtine ostvarila prednost od 18:14.

Francuzi su poravnali na otvaranju druge četvrtine i došli do 18:18, ali su aktuelni evropski prvaci šest i pol minuta prije kraja prvog poluvremena predvođeni Marcom Gasolom i Sergiom Rodriguezom došli do prednosti od 26:18.

Prvu dvocifrenu prednost Špancima donio je Fernando San Emeterio preciznim šutem za tri poena na pola druge četvrtine, kada je na semaforu stajalo 29:18. Francuzi su, predvođeni Tonyjem Parkerom koji je u prve dvije četvrtine ubacio 14 poena, pokušali da održe priključak, ali je rezultat na kraju prvog poluvremena bio 34:20 u korist branitelja naslova prvaka Evrope.

Nakon neizvjesne treće četvrtine, tokom koje je Francuska smanjila zaostatak i došla na "minus" tri pri rezultatu 44:41 dvije minute do kraja tog perioda igre, rezultat je bio 49:43 u korist izabranika Juana Orenge.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Dvije minute u posljednjoj četvrtini trebale su Francuzima da se približe Španiji na pola koša prednosti, ali je Rudy Fernandez već u narednom napadu vratio svoju reprezentaciju na "plus" četiri.

S nekoliko uspješnih šuteva za tri poena Francuzi su umalo uspjeli u namjeri da skinu Španiju s evropskog trona, ali su Sergio Rodriguez i Sergio Llull vratili Špancima "sigurniju" prednost od četiri poena.

  1. poen Tonyja Parkera donio je Francuskoj izjednačenje tri minute prije kraja utakmice, kada je na semaforu bilo 61:61. Isti igrač donio je nedugo zatim i prednost Francuzima od 64:63.

Najefikasniji igrač utakmice bio je Tony Parker sa 32 postignutih poena, dok je najefikasniji u redovima španske reprezentacije bio Marc Gasol sa 19 postignutih poena.