Košarka
38

Francuska u ludoj završnici nanijela Srbiji drugi poraz na Olimpijadi

Piše: O. T.
Srbija je u 3. kolu grupe A košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru poražena od Francuske rezultatom 76:75.

Srbija i Francuska su u ovaj meč ušle sa jednakim omjerom. Srbija je u 1. kolu lagano savladala Venezuelu (86:62), a onda je poražena od Australije (95:80).

Francuzi su izgubili od istog protivnika kao i Srbija, od Australije rezultatom 87:66. Uslijedio je "popravni ispit" protiv Kine koju su Francuzi pobijedili rezultatom 88:60.

Srbija je ovaj meč otvorila katastrofalno i dozvolila je Francuskoj da nakon pet minuta dođe do rezultata 20:4. Ipak, do kraja prve dionice tim Saše Đorđevića smanjio je na pristojnih 26:17.

Nakon nešto manje od pet minuta igre u drugoj četvrtini, Srbija je stigla na samo -3 poena zaostatka kada je bilo 30:27 te je uspjela održati meč u egalu do odlaska na odmor na koji se otišlo uz rezultat 40:36 za Francusku.

Tokom prvih sedam minuta treće četvrtine Francuska nije uspijevala napraviti značajniju razliku te je Srbija u jednom trenutku stigla na samo dva poena zaostatka, a onda i do preokreta u devetoj minuti četvrtine kada je bilo 55:54. Tu prednost Srbija nije ispustila ni do kraja treće dionice koja je okončana rezultatom 60:57 za tim Saše Đorđevića.

Odličnim otvaranjem posljednje četvrtine Srbija je stigla do svoje najveće prednosti u meču i nakon nešto više od 60 sekundi igre bilo je 64:57. Francuska nije dozvolila veću razliku, već je smanjivala prednost i u samom finišu stigla do preokreta.

Presudni poen pri rezultatu 75:74 za Srbiju postigao je Parker koji je meč završio sa samo šest poena. Potom je Francuska imala napad da nekoliko sekundi prije kraja sve riješi, ali je promašila i dozvolila Srbiji da preko Bogdanovića pokuša doći do pobjede. Bogdanović je šutirao sa skoro polovine terena, lopta je otplesala kratko po obruču, ali nije prošla kroz njega i Francuzi su slavili.

Najviše poena na meču, ukupno 22, postigao je Nando De Colo za Francusku. Odličan je bio i Boris Diaw sa 11 poena te po devet skokova i asistencija.

Miroslav Raduljica sa 16 poena predvodio je Srbiju, a pratili su ga Bogdanović i Teodosić sa po 10 poena. To su bila jedina tri igrača sa dvocifrenim brojem poena u redovima Srbije.

Srbiju ovaj poraz možda i neće boljeti mnogo, jer će u četvrtinale vjerovatno sa četvrtog mjesta i tako će se tek eventualno u finalu sastati sa Sjedinjenim Američkim Državama, dok će Francuska u slučaju plasmana u polufinale tamo igrati vjerovatno protiv SAD-a.

Srbija: Teodosić 10, Simonović 9, Bogdanović 10, Marković 7, Kalinić 4, Nedović 5, Birčević, Raduljica 16, Jokić 2, Štimac 5, Jović 5, Mačvan 2.

Francuska: Huertel 5, Batum 11, Diot 0, Lauvergne 12, Kahudi, Parker 6, Pietrus 1, De Colo 22, Diaw 11, Gelabale 5, Gobert 3, Tillie.

Tabela grupe A:

  1. Francuska 5
  2. SAD 4
  3. Australija 4
  4. Srbija 4
  5. Venezuelua 2
  6. Kina 2