Košarka
0

FIBA zabranila vuvuzele na Svjetskom prvenstvu

Totalsport
Patrick Baumann
Patrick Baumann
Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) zabranila je upotrebu navijačkih vuvuzela na Svjetskom prvenstvu u Turskoj, koje će se održati od 28. augusta do 12. septembra ove godine.

Instrument ili navijački rekvizit koji je stekao planetarnu ''popularnost'' tokom nedavnog Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoafričkoj Republici, a može proizvesti zvuk jačine do 127 decibela, neće biti uputno ponijeti na utakmice skorašnje košarkaške svjetske smotre u Turskoj. Odluči li se ipak neko na taj potez, vuvuzela će mu biti oduzeta na ulazu u dvoranu!

FIBA je, tako, postala prva međunarodna sportska federacija koja je službeno upalila crveno svjetlo vuvuzelama.

"Vuvuzela, jednostavno, nije prikladan navijači rekvizit za dvoranu. U konsultacijama s medicinskim stručnjacima, spoznali smo da bi upotreba vuvuzela mogla biti štetna za zdravlje za sve nazočne u dvorani, čak i u smislu oštećenja sluha. Osim toga, zvuk vuvuzela izrazito bi otežao komunikaciju između igrača i sudaca na terenu. Stoga molimo i obavještavamo navijače da ne donose vuvuzele u dvorane, a onima koji to učine, vuvuzele će biti zaplijenjene" poručio je glavni tajnik FIBA-e Patrick Baumann.

Svjetsko prvenstvo u Turskoj održat će se u četiri grada - Istanbulu, Ankari, Izmiru i Kayseriju. Očekuje se da će ga pratiti oko 350.000 gledateljama u dvoranama i više od milijardu ljudi putem TV ekrana.