Nakon nogometa
11

FIBA oduševljeno potvrdila: Katar domaćin Svjetskog prvenstva u košarci 2027. godine

K. H.
Luka Dončić i Jusuf Nurkić (Foto: EPA-EFE)
Luka Dončić i Jusuf Nurkić (Foto: EPA-EFE)
Nakon Svjetskog prvenstva u nogometu koje je održano 2022. godine, Katar će 2027. godine biti domaćin i najbolje smotre svjetskih košarkaških reprezentacija, saopćila je FIBA.

Kako se navodi, sve utakmica Mundobasketa će se igrati u glavnom gradu Katara - Dohi, a odluku da ova država dobije domaćistvo Svjetskog prvenstva u košarci donijeli su čelnici FIBA-e, koji su bili impresionirani ponudom ove arapske države.

Kao vrlo važan faktor u izboru Katara za domaćina Mundobasketa 2027. godine, navodi se, odigrala je činjenica da će sve dvorane u kojima će se igrati utakmice biti udaljene najviše pola sata.

"Čestitam Kataru na svemu što je uradio. Oduševljeni smo što će ugostiti najbolje košarkaše svijeta 2027. godine. Uživat ćemo svi zajedno tamo, kao i u kvalifikacijama, koje će prethoditi ovom događaju", rekao je predsjednik FIBA-e Hamane Niang.

Na Mundobasketu u Kataru plasirat će se 32 reprezentacije, a napominjemo da će se smotra najboljih svjetskih selekcija ove godine održati u Japanu, Indoneziji i Filipinima. Također, iz FIBA-e su potvrdili da će domaćin Svjetskog prvenstva u košarci za žene 2026. godine biti Njemačka.