SP u košarci
0

FIBA kaznila košarkaše Grčke i Srbije, selektori nezadovoljni

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Jonas Kazlauskas i Dušan Ivković, selektori košarkaških reprezentacija Grčke i Srbije, izrazili su nezadovoljstvo zbog suspenzija koje je njihovim igračima izrekla FIBA.

Međunarodna košarkaška federacija srbijanskog reprezentativca Nenada Krstića kaznila je trima, a Miloša Todosića, kao i Grke Antonisa Fotsisa odnosno Sofoklisa Schortsanitisa, dvjema utakmicama neigranja na startu Svjetskog prvenstva, koje sutra (subota) počinje u Turskoj. Razlog kaznama bila je masovna tuča u kojoj su sudjelovali gotovo svi igrači obiju reprezentacija, podivljali pretkraj utakmice Acropolis Cupa u Ateni prošle sedmice.

"Dotukla me ova FIBA-ina odluka. Radi se o dvojici naših najvažnijih igrača", rekao je Dušan Ivković, koji će bez prvog centra i prvog playmakera igrati protiv Angole i Njemačke, odnosno Jordana (Krstić).

"Ne razumijem zašto je FIBA morala donijeti rješenje samo 48 sati prije početka SP-a. Dali su nam pravo žaliti se svjesni da žalbeni proces neće stići riješiti prije početka turnira."

Šokantnom odluku FIBA-e smatra i trener na grčkoj klupi Jonas Kazlauskas.

"Ovo je veliko razočarenje. Ne mogu vjerovati", rekao je trener, koji će bez dvojice košarkaša igrati protiv Kine i Portorika.

Schortsanitis i Fotsis ne glume toliku začuđenost. Izjavili su da su sličnu kaznu očekivali i da će se suspenziji pokoriti.