Iznenadili sve
48

Evropa večeras dobija novog košarkaškog vladara: Španija i Francuska igraju finale

N. K.
Očekuje nas spektakl u Berlinu (Foto: FIBA)
Očekuje nas spektakl u Berlinu (Foto: FIBA)
Zavjesa na 41. izdanje Eurobasketa spušta se večeras u Berlinu nakon što u velikom finalu snage odmjere reprezentacije Španije i Francuske.
Dvije tradicionalno dobre košarkaške selekcije nisu ovaj put bile u krugu favorita uoči prvenstva, a i timovi im nisu bili u najjačim sastavima.

Svjetska košarkaška federacija (FIBA) je tako na službenom sajtu dva dana prije početka turnira projektovala da su glavne selekcije u konkurenciji za medalje Srbija, Slovenija, Grčka i Litvanija.

Međutim, niti jedan od ovih reprezentacija nije stigla do same završnice budući da su kvalitet i doza sreće presudili da Francuska (5. favorit) i Španija (tek 7. favorit) stignu do finala.

Španija je na prvenstvu doživjela samo jedan poraz (od Belgije u grupnoj fazi), a redom su pobijedili Bugarsku, Gruziju, Crnu Goru, Tursku, Litvaniju, Finsku i domaćina Njemačku.

S druge strane, Francuzi su imali dva poraza od Njemačke i Sovenije, ali je to bilo dovoljno da prođu preostalim pobjedama u grupi protiv Bosne i Hercegovine, Mađarske i Litvanije. Kasnije su u nokaut fazi izbacili Tursku, Italiju i u polufinalu Poljsku.

Španci će se večeras boriti za četvrto zlato u posljednjih 13 godina, dok će Francuzi igrati za drugu titulu nakon što su prvu osvojili u Litvaniji 2011. godine.

Vrijedi spomenuti da se na ovom prvenstvu pokazalo i koliko je kontinuitet na klupi važan s obzirom na to da selektori ove dvije selekcije Sergio Scariolo i Vincent Collet od 2009. godine predvode ekipu.

Podsjetimo, finale u kojem će glavni sudija biti naš Ademir Zurapović počinje od 20:30 sati, dok se od 17:15 sati u utakmici za bronzu sastaju Njemačka i Poljska.