Košarka
0

Euroliga: Težak poraz Cedevite od Unicaje, Zvezda iznenadila Panathinaikos u Atini

Piše: O. T.
Foto: Euroliga
Foto: Euroliga
Nakon dva poraza u prva dva kola grupe E Top 16 faze Eurolige Crvena zvezda je napravila iznenađenje i porazila Panathinaikos u Atini rezultatom 74:63. Cedevita je porazom od Unicaje u gostima (90:67) upisala drugi poraz.

Beograđani su predvođeni Zirbesom koji je ubacio 12 poena, te Lazićem i Štimcom koji su dodali po 11 koševa uspjeli srušiti tim koji godinama spada u sami vrh evropske košarke.

U redovima Panathinaikosa, uz Gista koji je upisao 15 poena, najviše su ubacili Raduljica i Feldeine, po 12 poena. Njihov saigrač Diamantidis neće po dobrom pamtiti veliki jubilej, svoju 1000. utakmicu u karijeri.

Osim veličine pobjede koja se očituje u rušenju diva poput Panathinaikosa, još veći značaj pridonosi činjenica da je Zvezda cijelo drugo poluvrijeme bila u vodstvu koje nije ispuštala, a u narednih pet mečeva imaju šansu da izbore i četvrtfinale pošto dočekuje Unicaju, Lokomotiv, Cedevitu i Efes, a gostuju Darussafaki.

Unicaja je na domaćem terenu nanijela težak poraz Cedeviti (90:67) za koju su nastupili bh. reprezentativci Džanan Musa i Nemanja Gordić, ali nisu upisali nove poene. Zabilježili su po jednu asistenciju.

Novu pobjedu upisao je Fenerbahče koji predvođen Željkom Obradovićem igra sjajno u Top 16 fazi takmičenja i sada ima maksimalne tri pobjede. Fener je bio bolji od Lokomotiva rezultatom 85:79.

Tabela grupe E:

  1. Fenerbahče 3-0
  2. Unicaja 2-1
  3. Lokomotiv Kuban 2-1
  4. Anadolu Efes 1-1 (-)
  5. Crvena zvezda 1-2
  6. Panathinaikos 1-2
  7. Cedevita 1-2
  8. Darussafaka 0-2 (-1)