Košarka
0

Euroliga mijenja format

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najelitnije klupsko košarkaško takmičenje u Europi, Euroliga, sljedeće će sezone promijeniti svoj format igranja. Čeka se još samo potvrda Euroligaške skupštine.

Datum potvrde trebao bi biti 7. jula, kada se Skupština sastaje, a prema novom formatu klubove očekuje manje igranja po skupinama, a više borbe u doigravanju.

Za razliku od prošlogodišnje tri grupe sa po osam ekipa, prijedlog je da od sljedeće sezone u osnovnom dijelu takmičenja postoje četiri grupe sa po šest ekipa. Klubovi bi se međusobno ogledali dva puta, što znači da bi se broj prošlogodišnjih nadigravanja sa 14 smanjio na deset u osnovnoj fazi takmičenja.

Druga promjena odnosi se na četvrtfinala u kojima se više ne bi igralo na dvije pobjede, već na tri. Top 16 i Final Four neće doživjeti promjene.

"Želimo unijeti više drame u prvi dio natjecanja, koji se do sada čini previše opuštenim i sadržavao previše utakmica koje su naše momčadi morale igrati uz domaća natjecanja", objasnio je direktor Evrolige Jordi Bertomeu.

Spisak klubova za sezonu 2008./09:

Hrvatska: KK Cibona Francuska: Le Mans, Nancy

Njemačka: Alba Berlin Grčka: Olympiakos, Panathinaikos, Panionios Izrael: Maccabi Tel-Aviv Italija: Air Avellino, Armani, Siena, Lottomatica Litvanija: Kaunas Poljska: Sopot Rusija: CSKA Srbija: Partizan Slovenija: Union Olimpija Španija: Barcelona, Real Madrid, TAU Ceramica, Unicaja, Jovetut Turska: Efes, Fenerbahče