Košarka
107

Eurobasket: Španci ponizili Srbiju i plasirali se u polufinale

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Španska košarkaška reprezentacija prva je izborila polufinale Evropskog prvenstva koje se do 22. ovog mjeseca igra u Sloveniji.

U prvom četvrtfinalnom susretu u Stožicama u Ljubljani Španija je ponizila reprezentaciju Srbije i slavila rezultatom 90-60. Podsjetimo, Španija je kao branitelj naslova u četvrtfinale ušla kao tek četvrtoplasirana reprezentacije grupe F, iz koje je kao prva izašla Hrvatska.

Od početka se vidjelo da će to biti duga utakmica za Srbiju, koja je u prvih 10 minuta ubacila pet poena, samo jedan ubačaj iz igre, a primila 21. U prvoj je četvrtini za punjenje srbijanskog koša bio "zadužen" Rudy Fernandez, koji je ubacio 13 poena.

U drugoj četvrtini slična situacija, samo su Srbi bili nešto šuterski raspoloženiji. Španija je svejedno dobila četvrtinu s +9 (27-18), a odgovornost glavnog šutera na sebe je preuzeo Sergi Rodriguez, koji je u konačnici završio utakmicu s 22 poena.

Igra Srbije raspala se i prije poluvremena, tako da ni treća četvrtina nije donijela nikakvog pomaka u igri. Španija je dobila i treći period s +11, a razlika je u tom trenutku iznosila 36 poena. U jednom se trenutku razlika popela na nevjerovatnih +40 za Furiju koja je autoritativno krenula u borbu za medalje.

Španija sada čeka pobjednika drugog četvrtfinalnog duela dana između Slovenije i Francuske.

Eurobasket, četvrtfinale:

Španija - Srbija 90-60