Košarka
0

Eurobasket iz Ukrajine seli u Poljsku?

Totalsport
Poljska je ponudila da od Ukrajine preuzme najveći dio organizacije Evropskog košarkaškog prvenstva 2015. godine, navode mediji u toj zemlji.

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) zabrinuta je zbog političke krize i mogućnosti rata u Ukrajini koja bi sljedeće godine trebala ugostiti Eurobasket. Osim toga, i prije izbijanja krize Ukrajina je malo napravila u pripremi za evropsku smotru, a predsjednik tamošnjeg košarkaškog saveza, legendarni Aleksander Volkov, navodno je bio blizak sa svrgnutim predsjednikom države Viktorom Janukovičem, tako da i njegove akcije sada padaju.

U takvoj su situaciji iskočili Poljaci i ponudili FIBA-i da organiziraju Eurobasket zajedno s Ukrajinom i Češkom. Pritom bi se u Poljskoj igrale dvije grupe prvog kruga i završnica, a u Ukrajini i Češkoj po jedna grupa uvodne runde.

"FIBA bi voljela prebaciti Eurobasket u neku drugu zemlju, ali Ukrajina je već platila polovinu iznosa za organizaciju prvenstva i FIBA bi joj morala vratiti taj novac ako joj oduzme domaćinstvo. Zato smo ponudili FIBA-i dobro rješenje: mi bismo bili glavni organizatori, a Ukrajini bi ostala jedna od četiri grupe. Naše su zemlje tokom nogometnog Eura 2012. pokazale da su sposobne zajednički organizirati takmičenje", istaknuo je predsjednik Poljskog košarkaškog saveza Grzegorz Bachanski.

Podsjetimo, Poljska je bila domaćin Eurobasketa 2009. godine, tako da ima potrebne objekte i iskustvo.