Košarka
0

Eurobasket 2013: Ukrajina iznenadila Italiju i osigurala plasman na SP

Anadolija
Košarkaška reprezentacija Ukrajine, pobijedila je danas u ljubljanskoj Stožice Areni u razigravanju za plasman od 5. do 8. mjesta na Evropskom prvenstvu u Sloveniji, selekciju Italije rezultatom 66:58 (17:13, 34:35, 48:50).
Foto: AFP
Foto: AFP
Pobjedom nad favorizovanom Italijom Ukrajina je osigurala nastup na Svjetskom prvenstvu naredne godine u Španiji, a za petu poziciju borit će se sa domaćom selekcijom Slovenije. Italija će za 7. poziciju igrati sa reprezentacijom Srbije. Oba susreta na programu su sutra, a selekcija koja zauzme sedmu poziciju također će osigurati plasman na SP.

Ukrajinci su nakon boljeg otvaranja utakmice Italijana i prednosti od 17:13 na kraju prve četvrtine, šest minuta do kraja prvog poluvremena poravnali na 24:24. Ukrajinci su nakon više ponovnog vodstva Italije, u završnici druge četvrtine došli do minimalne prednosti, a rezultat na kraju prvog poluvremena bio je 35:34 u korist izabranika Mikea Fratella.

Rezultatski neizvjesna treća četvrtina nakon više rezultatskih preokreta završena je prednošću Ukrajine 51:48.

Predvođena Eugeneom Jeterom, koji je do tog momenta postigao 14 poena Ukrajina je uspjela šest minuta prije kraja posljednje četvrtine da se rezultatski „odlijepi“ od Italije, a rezultat u tom momentu bio je 57:48.

Ukrajinu je do pobjede predvodio Eugene Jeter sa 20 postignutih poena, dok je najefikasniji u redovima reprezentacije Italije bio Pietro Aradori sa 15 poena.