Košarka
577

Emiru Čerkezoviću gradonačelnik Tuzle još nije čestitao evropsko zlato

Piše: Mirza Bošnjak
Emir na dočeku u Tuzli (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Emir na dočeku u Tuzli (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kadetima Bosne i Hercegovine koji su se na Evropskom prvenstvu do 16 godina u Litvaniji okitili zlatnom medaljom još se diljem BiH odaju počasti, upućuju čestitke, organizuju prijemi i uručuju nagrade za jedan od najvećih sportskih uspjeha u historiji BiH. Međutim, Emir Čerkezović, mladić koji je u finalu protiv Litvanije ugradio 10 poena i bio treći strijelac ekipe selektora Josipa Pandže u tom meču, još nije primio poziv gradonačelnika Tuzle.

Ni sedam dana poslije velike pobjede, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović nije nazvao Čerkezovića da mu čestita i uruči bilo kakvu nagradu.

"Bio sam jedino na prijemu kod premijera Bege Gutića. Dobio sam na poklon sat, obećana mi je novčana nagrada. Koliko, zaista ne znam", kaže ovaj skromni mladić čiji roditelji, kako su izjavili, odvajaju zadnju marku da bi omogućili sinovima, Emiru i Edinu, školovanje i bolji život, te bavljenje sportom.

Na društvenim mrežama pljušte kritike zbog odnosa gradskih vlasti, na čelu sa Imamovićem, prema Čerkezoviću.

"U Bihaću Džananu Musi dali stan, a Emiru Čerkezoviću će najvjerovatnije uručiti ulaznicu za Imamovićeve književne susrete Cum Grano Salis", jedan je umnoštvu od zajedljivih komentara na račun čelnika Tuzle.

Čerkezović kaže kako gradonačelnik Imamović još nije kontaktirao ni njega ni njegove roditelje. Ko zna i hoće li s obzirom da je ovih dana zaokupljen kampanjom za izbor predsjednika SDP BiH, gdje će biti rival Nerminu Nikšiću.

Istina, u Tuzli su Gradska uprava, Sportski savez Tuzle i OKK Sloboda organizovali javni doček Emira Čerkezovića. Bilo je lijepo, veselo, s puno balona i novinara, ali na tome se završilo. Ni iz sportskog saveza grada na čijem je čelu legendarna košarkašica Mara Lakić Brčaninović niko se nije sjetio da tuzlanskom zlatnom kadetu uruči makar simboličnu nagradu.

No zato će Emira Čerkezovića nagraditi Vladimir Mićanović, nasljednik Damira Mulaomerovića na kormilu OKK Slobode.

"Pripremama seniorskog tima koje počinju 30. avgusta priključit ću dva vanserijska talenta iz našeg omladinskog pogona, Emira Čerkezovića i Jasmina Jakubovića. Ekipu ćemo podmladiti, a logično je da prije svih na spisak igrača za naredno prvenstvo uvrstim najbolje mlade igrače“, kaže trener Mićanović, koji je i do sada pažljivo pratio razvoj tuzlanskih košarkaških poletaraca, čiji predvodnik je upravo "zlatni momak iz Kaunasa" Emir Čerkezović.