Trener o razlozima ostavke
171

Emir Halimić: Grad i Kanton trebaju preuzeti odgovornost i ugasiti KK Bosna

Piše: Nedžad Jamaković
Emir Halimić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Emir Halimić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je podnio ostavku na mjesto trenera KK Bosna, Emir Halimić je odlučio za naš portal iznijeti razloge koji su doveli do takve njegove odluke. "Volio bih da su stvari u KK Bosna na nuli, ali su one daleko ispod toga", kaže Halimić na početku razgovora za Klix.ba.

Halimić kaže da je o svemu odlučio upoznati javnost kako bi roditelji znali gdje šalju svoju djecu i na kakav se način uprava kluba odnosi prema igračima koje tretiraju kao roblje, ali i da javnost zna do čega je došao klub za koji mnogi s ponosom ističu da je nekadašnji evropski prvak.

"Od augusta, kada sam preuzeo klub, samo sam jednu sedmicu uspio ispoštovati plan treninga. Uprava sve ovo vrijeme nije bila kadra osigurati nam termine u dvorani za dva treninga dnevno. Trenirali smo svugdje, u Zetri, na Mojmilu, u V gimnaziji... Nadležni daju nešto malo novca kojim se pokrivaju troškovi treniranja, ali sam siguran da klubu niko neće pomoći, ni nadležni, ni sponzori, dok je ova uprava tu. Klub sada životari, a igrače koji igraju za Bosnu ugnjetavaju", kaže Halimić.

Igrači igrali gladni

Pojašnjava kako su mu četverica igrača nakon utakmice i pobjede nad Mrkonjić Gradom u dvorani na Mojmilu priznali kako na dan utakmice nisu ni doručkovali ni ručali. "Rekli su mi to nakon što sam ja u svlačionici vikao na jednog od njih zbog dva promašena zicera u finišu utakmice. Pitao sam ih zašto me nisu zvali da ih ja odvedem na ručak, a oni su rekli da nisu imali kredita i nisu me mogli nazvati. Onda sam im se ja morao izviniti zbog reakcije, jer nisam mogao ni slutiti u kakvim su uslovima igrali tu utakmicu", kazuje Halimić.

Nadalje, navodi i kako su igrači bukvalno izbacivani iz stana. Bio je to slučaj sa Buzom i Demićem, koji su pred trening u teretani izbačeni iz stana. "Nakon treninga sam im rekao da idu na autobusku stanicu i odu kući, ali je potom oko 20 sati navečer nađeno rješenje i smješteni su u drugi stan. U 21 sat su došli na trening u dvoranu i možete misliti na šta je taj njihov trening ličio. Također, iz stana je izbačen i Hasandić, koji je potom otišao u stan u kojem su bila trojica igrača i bio je prinuđen spavati na podu na dušeku. Sramota je na šta je svedena Bosna, a to su stvari sa kojima se ja nisam mogao pomiriti i zbog tih silnih negativnih iskustava i negativne energije na kraju je ostavka bila jedini logičan potez", kazao je Halimić.

Napominje kako za četiri-pet mjeseci, koliko je proveo na klupi KK Bosna, od uprave ni on ni igrači nisu dobili ni majicu, a kamoli dresove sa dva lica za trening. "Naši igrači su na kup utakmici u Vitezu izašli na teren u šest različitih dukserica. U više navrata su ljudi koji su gledali naše treninge u Zetri nudili da nam oni kupe majice da igrači nisu 'šareni' na treninzima...", dodaje Halimić.

Neredovne i mizerne plaće

Ističe kako je poseban problem to što igrači neredovno dobijaju ionako mizernu plaću. "Nije problem kada igrač ima plaću od 5.000 ili 10.000 eura pa mu ona zakasni koji mjesec. Međutim, problem je što ti mladi igrači igraju u Bosni za plaću 300-500 KM, a ona im zakasni tri mjeseca. Ništa se nakon ovog moga istupa ne mora desiti, neka sve ostane isto, ali ja jednostavno osjećam obavezu da progovorim o stvarima koje se dešavaju u klubu. Ja poznajem potpuno drugu Bosnu, od 1982. godine i prvog treninga na koji sam došao, a prošao sam sve selekcije od pionira pa dalje. Nekada je bila čast igrati za Bosnu, a danas imamo situaciju da djeca bježe iz kluba i treniraju u drugim klubovima u Sarajevu. Bosna je izgubila primat u Sarajevu, što je katastrofalno", ističe naš sagovornik.

Dodaje kako je situacija u omladinskim kategorijama KK Bosna ispod svakog nivoa, ilustrujući to činjenicom da na trenig kadeta dolazi šestero djece, ali i da se perspektivnim igračima iz mlađih kategorija bez ikakvih problema daje ispisnica i oni odlaze u drugi klub.

Radio časno i pošteno

"Ista stvar je u seniorskoj ekipi. Kada su mi u pola sezone rekli da reprezentativac Avdibegović treba ići, ja se nisam mogao protiviti ni sprečavati ga da ide, jer sam znao gdje ostaje, a u isto vrijeme sam rezao granu na kojoj sjedim jer sam znao da nemam zamjenu za njega. Hasandića sam molio da ostane, ali dijete više nije moglo trpjeti i otišao je", kaže Halimić, dodajući kako nakon njegove ostavke četverica igrača nisu željela otići na turnir u Holandiju.

"Ne znam šta će se dalje dešavati sa klubom ni šta će oni činiti. Ja sam sve vrijeme koliko sam bio u klubu radio časno i pošteno, da su osigurali i minimum uslova nešto bismo napravili. Odlaskom Hasandića mi smo ostali sa igračem manjka, a sada kada četverica nisu otišla sa ekipom, ne znam šta će biti. Vjerovatno će u ekipu povući nekoliko klinaca, međutim, suština je u tome da klub životari, a igrači trpe i rade u uslovima koji su žalosni, posebno za jedan klub kao što je Bosna. Možemo mi misliti šta hoćemo, ali to je klub koji treba ovom gradu, a ako nadležni tako ne misle onda je bolje da ga ugase. Neka Kanton i Grad preuzmu odgovornost i ugase klub, jer je i to bolje, nego da se dozvoli ovakva patnja i blamaža", zaključio je naš sagovornik.