Kamerunac iskren
6

Embiid o tehnici šutiranja: Naučio sam gledajući klipove bijelaca na YouTubeu

Klix.ba
Joel Embiid (Foto: EPA-EFE)
Joel Embiid (Foto: EPA-EFE)
Jedan od najboljih mladih košarkaša svijeta Joel Embiid oduševio je NBA javnost "filmskom pričom", kako je i sam naziva, o svom životu koji je krenuo u rodnom Kamerunu pa do prvog košarkaškog treninga u Americi gdje su ga saigrači ismijavali

Na medijskoj platformi The players' tribune ispričao je kako je došao do slave u Americi, a najzanimljivija bila je anegdota o tome kako je naučio šutirati.

"Prvo sam radio na šutiranju s jednim od svojih saigrača u srednjoj školi koji je u jednom meču postigao 11 trica. Nakon treninga, radim vježbe šutiranja s njim i uništava me. Nemam nikakvu podlogu i izbačaj mi je užasan. Međutim, ne volim gubiti pa sam razmišljao na koji ga način mogu pobijediti. Sjedim jednu noć i odlučim otići na YouTube kako bih shvatio kako šutirati u košarci. Počnem pisati u pretraživaču: 'Kako šutirati trice.' Nije to to. 'Kako šutirati s dobrim izbačajem.' Nije to to. I onda se sjetim pa sam upisao čarobne riječi: 'Bijelci šutiraju trice.' Znam da je stereotip, ali jeste li ikad vidjeli običnog bijelca od 30 godina kako šutira tricu? Taj lakat je unutra. Koljena su nisko, izbačaj savršen. Uvijek", napisao je Embiid.

Očito mu se gledanje klipova isplatilo budući da je Embiid prošle sezone u prosjeku bilježio 22,9 poena i 11 skokova po meču, što mu je donijelo prvi izbor na All-Star utakmici u karijeri.