Sarajlija na 'crnom koledžu'
0

Elmir Brkanić - jedini bijeli igrač Wilberforcea

Sarajevo-x.com
Na jedinom afroameričkom koledžu u Sjedinjenim Američkim Državama, Wilberforceu u državi Ohio, Sarajlija Elmir Brkanić četiri godine igra košarku za univerzitetski košarkaški klub Wu Buldogs.

Senior košarkaške ekipe Univerziteta Wilberforce, 24-godišnji Elmir Brkanić jedini je bijelac na ovom afroameričkom koledžu koji već četiri godine igra među svojim tamnoputim suigračima.

Elmir Brkanić rođen je i odrastao u Sarajevu, a u SAD se sa porodicom odselio 2001. godine otkad počinje njegova košarkaška karijera u američkim klubovima. Ono što je interesantno jeste da je Elmir u New York stigao dan prije terorističkih napada na grad, 11. septembra 2001. godine.

'Desetog septembra 2001. godine smo stigli na jedan njujorški aerodrom, gdje smo čekali let za Louisville koji je tog dana bio otkazan. Sutradan smo poletjeli iz New Yorka, a za vrijeme leta počeli su napadi na New York', priča Brkanić.

'Sjećam se da je moja majka tad govorila da nas jednostavno prati loša sreća. Pobjegli smo iz jednog zla u gore. To je moje roditelje toliko preplašilo da se nikad ustvari nisu navikli na život u SAD', dodaje Elmir.

Po dolasku u Ameriku, Brkanić je prve dvije godine proveo igrajući za tim Western High School iz Louisvillea, pa dvije godine za Southwestern University iz Illinoisa, da bi se 2004. pridružio timu Wilberforce Universityja, piše Dayton Daily News.

'Jednom me neki protivnički igrač pitao zašto igram u crnom timu ali ja stvarno volim igrati sa svojim kolegama i učiti o njihovoj kulturi i tradiciji. Sarajevo je poznato kao evropski Jeruzalem u kojem žive ljudi svih nacionalnosti, a i odrastao sam u mješovitoj porodici, naime, moj očuh je srpske nacionalnosti. Isto tako, preživio sam i rat, tako da mi ta priča o razlikama nije bitna. Ne marim za religiju niti za rasu. Bitno je kakav si čovjek', nastavlja Brkanić.

Mladi košarkaš dodao je i to da je veoma ponosan što je u oktobru postao građanin SAD-a i da može reći da je Barack Obama, sin imigranta iz Kenije njegov predsjednik jer se upravo i on tako osjeća - djetetom imigranata.

'Ja sam Bosanski Amerikanac i na to sam ponosan', zaključuje Brkanić.