Košarka
38

Edin Avdić za Klix.ba: Amerikanci veliki favoriti protiv Srbije, ali je sve moguće

Piše: Ermina Skorupan-Husejnović
Foto: EPA
Foto: EPA
Večeras, od 21.00 sat u Španiji nas očekuje veliko finale Svjetskog prvenstva gdje se sastaju Amerika i Srbija. Sa popularnim komentatorom košarkaških utakmica Edinom Avdićem, koji će nas voditi i kroz finale SP-a smo razgovarali o mogućnostima reprezentacije Srbije protiv jake reprezentacije Amerike.

"Amerikanci su veliki favoriti u meču protiv Srbije, kao i u svim prethodnim. Treba igrati sporo, sa što manje izgubljenih lopti, sa što većom kontrolom defanzivnog skoka i nadati se da možete držati neki egal, da neće imati dobro šutersko raspoloženje sa distance. To je recept koji se protiv SAD-a primjenjuje od 1994. godine na svim velikim takmičenjima. Mora se pokušati sa opstrukcijom, sa kontraritmom, da se drži egal što je moguće duže i nadati se da će nervoza nešto uraditi", rekao je Avdić za Klix.ba i dodao da su Amerikanci gubili utakmice 2002. i 2004. godine na Svjetskom prvenstvu u Indianapolisu i na Olimpijskim igrama u Atini, ali su nakon toga okrenuli list i od 2006. godine se mnogo studioznije pripremaju za takmičenja.

Realnost kaže da su Amerikanci veliki favoriti, a i Srbija nema šta da izgubi, mogu da igraju rasterećeno jer su odradili posao preko svih očekivanja. Avdić je podsjetio da se reprezentacija Srbije na prošlom Evropskom prvenstvu jedva plasirala na Svjetsko prvenstvo.

"Bili su sedmi i jedva su se ugurali u voz za Španiju, a sada imaju srebrenu medalju u džepu", kazao je Edin Avdić i prokomentarisao igrački kadar.

Konstatovao je da je Srbija na neki način fenomen na ovom takmičenju jer ima nekoliko igrača koji igraju marginalne uloge u svojim klubovima, a u reprezentaciju odrađuju mnogo bitnije uloge.

"Klupa Srbije je mnogo kraća, tu su na centrima Raduljica i Krstić koji ima problema sa koljenom. U utakmici protiv Francuske je imao nekoliko dobrih poteza, mada ima problema sa realizacijom šuta. Amerikanci imaju laganiju centarsku liniju, ali su dugoruki, a u utakmici sa Srbijom mogu sebi priuštiti lične greške visokih igrača jer imaju šta da izrotiraju. Na drugoj strani, selektor Đorđević ima mnogo manje upotrebljivih igrača na raspolaganju. Vjerujem da će u igru ući i Katić i Štimac, ako Krstić i Raduljica uđu u probleme sa ličnim greškama. Oni dugo sjede na klupi i nije lako da odgovore na pravi način, nema puno igrača koji to mogu. Amerikanci na ovom prvenstvu pobjeđuju sa 32 razlike prosječno, to mnogo govori", pojasnio je Edin Avdić.

Bogdan Bogdanović je pokazao zavidne šuterske sposobnosti na ovom Svjetskom prvenstvu. Može li se na taj način pružiti otpor Americi u finalu?

"Bogdan Bogdanović je bio najbolji igrač Eurolige, a imao je utakmice protiv jakih timova gdje je ubacivao i 30 poena. Selektor Đorđević je rekao da je on taj koji treba da bude igrač odluke u završnicama. Ukazao mu je to povjerenje, a Bogdanović ga je opravdao. Vidjeli smo u utakmici protiv Francuske, kada su kola krenula nizbrdo za selekciju Srbije, Bogdanović je pogodio šut za tri poena i imao dva prodora. Vjerovatno da su on i Teodosić igrači koji preuzimaju stvari na sebe. Teodosić je i na neki način pomoćni selektor, ko prati SP, mogao je da vidjeti da Teodosić često i prekine selektora. Sve je to dalo rezultat reprezentaciji Srbije", smatra košarkaški komentator.

Želja Bogdana Bogdanovića je da igra za NBA, te je za njega ovo velika prilika da se odmjeri sa američkom reprezentacijom.

Avdić je dodao da će biti interesantno vidjeti koliko bekovi reprezentacije Srbije mogu da izdrže protiv američkih bekova u trčanju i odbrani. Reprezentacija SAD-a pravi mnogo ukradenih lopti, što vodi do puno lakih poena iz kontranapada. Tome niko nije uspio da se suprotstavi na pravi način.

Edin Avdić ističe da je njegov favorit u večerašnjoj utakmici reprezentacija SAD-a, te da bi sve osim njihove pobjede i to dvocifrenom razlikom bilo iznenađenje.

"Finale je, ništa nije nemoguće, ali bi stvarno bila senzacija da Srbija pobijedi. Reprezentacija Srbije je 2002. pobijedila SAD na SP-u u Indianapolisu, ali je to bila ekipa koja je imala Vladu Divca, Predraga Stojakovića i Dejana Bodirogu. Niko sličan, takve kvalitete nema danas u timu Srbije. S druge strane tim SAD-a je mnogo kvalitetniji od toga koji je igrao 2002. godine, a i trener je mnogo kvalitetniji. Dosta igrača je u tom periodu otkazivalo poslušnost selektoru Georgeu Carlu koji je uspio da se posvađa sa najboljim igračem Paulom Piercom".

Pitali smo Avdića i ko je, po njegovom mišljenju najkorisniji igrač ovog Svjetskog prvenstva.

"To je izuzetno teško reći, nisam siguran da mogu odgovoriti na to pitanje na pravi način. Najbolje statistike ima Paul Gasol, ali je on ispao u četvrtfinalu. Nicolas Batum je odlično odigrao utakmicu za treće mjesto Francuske, ali prije toga nije odigrao ništa. Vidjeli smo dosta dobro raspoređene poene, nije bilo nekih pojedinaca koji su ubacivali u prosjeku 20 poena. Kod Amerikanaca se niko ne izdvaja posebno. Ako moram da biram Anthony Davis ako Amerikanci pobijede, ako Srbija pobijedi onda Miloš Teodosić", mišljenja je komentator Edin Avdić.