Komentator Arena Sporta
19

Edin Avdić uoči nove NBA sezone: Lakersi glavni favoriti, od Nurkića očekujem još bolje igre

Edin Avdić: Dončić može biti ozbiljan kandidat za MVP (Foto: E. H./Klix.ba)
Edin Avdić: Dončić može biti ozbiljan kandidat za MVP (Foto: E. H./Klix.ba)
Kao što ste i navikli do sada, najkvalitetniju košarkašku ligu svijeta - američko-kanadsku NBA moći ćete gledati na kanalima Arena Sporta uz neizostavne komentare Edina Avdića i Nenada Kostića.

Kako nam je rekao Avdić, ove sezone će svi ljubitelji NBA lige moći istinski uživati u onome šta nam je spremila Arena Sport.

"Prošle sezone smo prenosili osam utakmica sedmično u regularnoj sezoni, a sada smo taj broj povećali na deset. Prenosit ćemo utakmice svakog dana. Svakog četvrtka, subote i nedjelje će biti prenošene po dvije, a ostalim danima po jedna utakmica. Također, prenosit ćemo kompletan play-off", kaže Avdić.

Jedan od najprepoznatljivijih komentatora na Balkanu je istakao kako nas 25. decembra očekuje pravi košarkaški maraton.

"Krećemo u noći 22. na 23. kada ćemo prvo prenositi meč Golden State - Brooklyn, pa onda derbi Los Angelesa između Lakersa i Clippersa. Potom slijede dva prijenosa sa srijede na četvrtak, a potom za Božić slijedi pravi maraton od pet mečeva zaredom gdje nas očekuju mečevi poput Lakersa i Dallasa, Cippersa i Denvera, Bostona i Brooklyna... Prijenosi počinju u petak u 18 sati, a završavaju se u subotu u 6 sati ujutro", kaže Avdić.

Publika bi se mogla vratiti u dvorane u play-offu
Publika bi se mogla vratiti u dvorane u play-offu

Za sve one koji propuste mečeve u direktnom prijenosu Arena Sport je spremila i emisiju NBA Arena koja će se emitovati jednom sedmično, a koja će biti posvećena dešavanjima u ligi u toku sedam dana.

"Naravno, bit će i uključenja u program igrača iz bivše Jugoslavije koji nastupaju u NBA ligi. Također, u dogovoru sa NBA napravljen je raspored da imamo što više utakmica u prijenosima na kojima nastupaju igrači s naših prostora. Tako ćemo prenositi dosta utakmica Dallasa, Miamija, Clippersa, Denvera, Portlanda, Orlanda, Utaha...", govori Avdić.

Avdić ističe kako nema bojazni da će Amerikanci učiniti sve da sezona prođe u najboljem redu kao što je bilo urađeno u završnici prošle sezone u Orlandu.

"Svi tamo u Americi očekuju da će biti ozbiljna sezona jer su prezadovoljni načinom na koji je odrađena završnica prošle sezone. Oni se nisu ni u pola nadali da će biti dobre utakmice bez publike, pa nema razloga da tako ne bude i ove sezone", govori Avdić i nastavlja:

"Što se tiče koronavirusa, za domaće igrače su osigurani brzi testovi čiji rezultati budu gotovi za 30 minuta, dok će ih gosti dobijati u roku od 90 minuta. Igrači će po dolasku u grad u kojem gostuju odmah biti smješteni u izolaciju u hotelima tako da ne bi trebalo biti problema. Također, u SAD-u očekuju da će već 100 miliona ljudi biti vakcinisano do kraja marta te će, prema svemu sudeći, do 18. maja, kada počinje play-off, i navijači biti pušteni na tribine", kaže Avdić.

Jusuf Nurkić: Portland kandidat za visok plasman (Foto: EPA-EFE)
Jusuf Nurkić: Portland kandidat za visok plasman (Foto: EPA-EFE)

Format lige je promijenjen te će se umjesto dosadašnje 82 utakmice igrati 72, a nakon što se play-in na završnici prošle sezone pokazao kao puni pogodak, uveden je i ove godine, što će svakako podići nivo zanimljivosti i neizvjesnosti lige.

"Očekuje nas veoma uzbudljiva sezona. Ekipe od 7. do 10. mjesta u konferencijama će igrati play-in, tako da će se boriti za dva posljednja mjesta u play-offu i to će donijeti dodatnu draž. Istok odavno nije bio jači, tamo ima desetak kvalitetnih ekipa izuzev Knicksa, Clevelanda i Charlottea. Na Zapadu sve ekipe osim Oklahome i Sacramenta mogu ući u play-off.

Što se tiče najnezahvalnije prognoze, one o šansama za titulu, Avdić kaže:

"Lakersi su prvi favorit za odbranu titule jer su se pojačali Dennisom Schröderom, Wesleyjem Matthewsom, Marcom Gasolom... smatram da su jači nego prošle sezone", govori naš komentator.

"Portland je uz Lakerse odradio najbolji prijelazni rok i napravio baš ozbiljan tim. Doveli su Roberta Covingtona i Enesa Kantera, Gary Trent je postao pravi igrač... Nadam se da ćemo od Jusufa Nurkića vidjeti nešto širi repertoar u napadu, prvenstveno više šuteva za tri poena. U odbrani im je najbitniji igrač, ali sada ima i drugih koji mogu 'povući' kada je riječ o tom segmentu igre", ističe Avdić.

Luka Dončić: Glavna uzdanica Dallasa (Foto: EPA-EFE)
Luka Dončić: Glavna uzdanica Dallasa (Foto: EPA-EFE)

"Ne treba otpisati ni Dallas, jer smatram da Luka Dončić može biti MVP lige ove sezone. Kevin Durant se vraća nakon 500 dana i vidjet ćemo kako će on funkcionisati s Kyrieom Irvingom tamo. Boston ima dobru ekipu, Milwaukee je produžio ugovor s Giannisom Antetokounmpom, LA Clippersi imaju novi stručni štab... Očekuje nas zanimljiva sezona", poručio je Edin Avdić, komentator Arena Sporta.