Obavljene pripreme
33

Džemić uoči nove sezone: Spars Realway je spreman za sve izazove

D. B.
Nedim Džemić
Nedim Džemić
Košarkaška sezona 2020/2021 počinje u subotu 3. oktobra kada se igra 1. kolo bj prvenstva, a tom prilikom je za zvaničnu internet stranicu OKK Spars Realway govorio šef stručnog štaba Nedim Džemićem.

Neizbježna tema razgovora su bili OKK Spars i KK Realway, dva sportska kolektiva koja su spajanjem svojih vizija napravili veliki košarkaški kolektiv Spars Realway, čiji su cilj uspjesi i ostvarenja visokih ciljeva.

"Vizija spajanja bila je ujedinjenje potencijala i resursa za dobrobit bh. košarke. OKK Spars je sinonim za rad sa mlađim kategorijama, brend za proizvodnju igrača vrhunskih kvaliteta, što potvrđuje broj igrača u reprezentativnim selekcijama koji dolaze iz OKK Spars. S druge strane, KK Realway je sinonim za školu košarke i brend za košarkaški razvoj djece u mlađem školskom uzrastu. Naša vizija je bila da spajanjem ova dva brenda zaokružimo jedan uspješan košarkaški sistem koji će od škole košarke do seniorskog sastava biti vrhunski organizovani model i referentna baza za razvoj budućih bh. košarkaških talenata. I uspjeli smo u tome, polako se slažu segmenti sistema i već se prave strategije razvoja za budući period. U tom pravcu i menadžment kluba je ojačan dolasakom poznatog uspješnog privrednika Omara Kuštića koji će svojim iskustvom i potencijalom sigurno doprinijeti razvoju kluba i dati jedan novi kvalitet za bolju budućnost naših članova i sportista", izjavio je Džemić.

Od perioda ujedinjenje, do današnjeg dana, dogodile su se i neke promjene koje nisu najavljene.

"Moj angažman kao trenera seniorskog sastava nije bio planiran. Promjena uloga desila se u situaciji kada je seniorski tim trebao izlaz iz rezultatske krize u kojoj se našao krajem prošle godine. Istina je da smo mislili da je to prelazni plan dok se ne nađe dugoročnije rješenje. Međutim, sinergija sa ekipom, dobra atmosfera koju smo napravili kao i podrška menadžmenta kluba, doveli su do pozitivnih rezultata i ostvarenje postavljenog cilja – opstanka u ABA2 ligi, osvajanje trećeg mjesta u BH prvenstvu i osvajanje Kupa Mirza Delibašić, što je bio poklon klubu, svim našim članovima i navijačima. Onda se desila pandemija koronavirusa, prekid i završetak prvenstva i moram reći, ostao je neki unutrašnji žal što prvenstvo nismo završili na terenu i do kraja ispitali kapacitete i mogućnosti i ekipe i stručnog štaba", kazao je trener OKK Spars Realway.

I u ovoj godini na klupi Spars Realwayja gledat ćemo isti stručni štab koji je pripremio ekipu za početak prvenstva.

"Uspješna saradnja sa ekipom u predhodnoj sezoni je bila presudna za moju odluku da i ove godine ostanem na klupi kao šef stručnog štaba sa istom postavom trenera i da sa ekipom počnemo od pripremnog perioda. Atmosfera je sjajna, svi igrači su odgovorili zahtjevima trenažnog procesa koji je nakon perioda izolacije bilo izuzetno teško planirati zbog pauze koju su igrači imali. Pripremni period je bio uspješan, odigrali smo nekoliko pripremnih utakmica i ekipa je spremna za nove takmičarske i rezultatske izazove na svim sportskim frontovima gdje učestvujemo, a to su Prvenstvo BiH, ABA 2 i Kup Mirza Delibašić", dodao je Džemić.

Ne krijući ambicije, on je istakao zadovoljstvo igračkim kvalitetima ekipe i potencijalom za narednu sezonu.

"Imamo kvalitetan igrački kadar. Jako je bitno da je to sastav mlađih igrača koji imaju iskustvo igranja na više frontova i da se večina igrača poznaje iz protekle sezone. Ekipa je osvježena sa par novih igrača u odnosu na proteklu sezonu, koji su opet u nekom vremenu bili naši igrači, što i jeste čar i prednost timske igre u kojoj se igrači međusobno poznaju. Novi kapiten ekipe je Adi Zahiragić budući da je Adin Vrabac otišao u Sloveniju gdje igra za ekipu Krke. Od ostalih igrača koji su napustili klub samo je to još Sandi Grubelić, a ekipi su se pridružili Hasandić Almir, Albijanić Draško i Gegić Amar Očekujem da igramo zapaženo, da ostvarimo bolje rezultate od prošle godine i da to ne bude teret za ekipu, već izazov kojem želimo odgovoriti na najbolji način", ističe on.

Velika se pažnja poklanja i razvoju mladih košarkaša.

"Naša škola košarke od momenta ujedinjenja bilježi nove rezultate koji se ogledaju u povećanju broja djece i punktova što je i bio naš cilj. Mora postojati smisao bavljenja sporta jer samo tako se može očekivati od djece da napreduju i da budu posvećena. Prolazak djece kroz selekcije, od škole košarke do takmičarskih kategorija, je sportsko putovanje koje traži mnogo odricanja i upornog rada. Da bi djeca vidjela smisao i svoju košarkašku budućnost, trebaju imati uzore u seniorskim ekipama i zato se u školi košarke pridaje posebna pažnja toj socijalnoj komponenti i druženju djece sa našim seniorima. Spars Realway je dokazani koncept rada koji se brine za budućnost bh. košarke u kojem se talenat upornim radom može pretvoriti u uspjeh“, završio je Džemić.