Košarka
1.1k

Džanan Musa trenira pet sati dnevno, a uzor mu je Kobe Bryant

Piše: Edin Isanović
Kapiten Bosne i Hercegovine Džanan Musa proglašen je najkorisnijim igračem Evropskog prvenstva u Litvaniji. Nakon što su mladi košarkaši BiH postal prvaci Evrope, Musa je primio prsten MVP-a.

Džanan je vodio reprezentaciju BiH do prvog zlata u historiji, a do finala je u prosjeku postizao 22,1 poen, 9,1 skokova i 6,3 asistencije. U finalnom meču protiv Litvanije ubacio je 33 poena, uz osam skokova i sedam asistencija.

Musa je rođen u maju 1999. godine u Bihaću. Visok je 203 cm. Svoju uspješnu košarkašku karijeru počeo je u rodnom gradu, kasnije je preselio u glavni grad BiH gdje je nastupao za KK Koš koji vodi Sejo Bukva.

Bh. reprezentativac dospio je u žižu javnosti prošlog ljeta kada je na Kadetskom Evropskom prvenstvu u Letoniji bio najbolji strjelac turnira sa prosjekom 23 poena po susretu. Musa je igrao u konkurenciji godinu dana starijih protivnika. Ovaj nadareni košarkaš može igrati pozicije od 1 do 3.

Sjajnim nastupima skrenuo je pažnju na sebe pa je u decembru 2014. godine potpisao za zagrebačku Cedevitu. Prelaskom u glavni hrvatski grad počeo je još ozbiljnije i profesionalnije raditi. Naglašavao je kako u Cedeviti trenira dva puta dnevno po dva i po sata. Dakle, Džanan Musa ukupno trenira pet sati dnevno.

Također, istakao je kako je njegov uzor Kobe Bryant. Prvu košarkašku utakmicu koju je pogledao dominirao je upravo ovaj igrač. To ga oduševilo. Posebno ga je fasciniralo što je uvijek bodrio svoje saigrače.

Vrhunske fizičke predispozicije, sjajan šut, atraktivna zakucavanja, nezaustavljivi prodori odlike su ovog košarkaša iz Bihaća. Temperamentan je, a ono što je najvažnije ima veliki prostor za napredak. Bez dvojbe, u budućnosti će biti jedan od najvažnijih igrača u bh. reprezentaciji. U Cedeviti će već u ovoj sezoni biti priključen seniorskom timu, a ako nastavi ovako igrati, teško će ga zadržati.