Šta će biti na kraju?
6

Dvadeset sjajnih NBA košarkaša koji će biti slobodni na kraju sezone

DP
Počevši od Anthonyja Davisa pa do Chrisa Bouchera - ovo su najbolji uskoro (vjerovatno) slobodni košarkaši.

Možda ste već čuli da je klasa 2020. NBA slobodnih agenata veoma, veoma siromašna. I to je istina. Klasa 2019. bila je puna zvijezda, a klasa 2021. ima potencijal biti izvanredna. Ali ne i ove godine.

Situacija se još i pogoršala. Klubovi su se prestali truditi popuniti budžet za plate, uslijed nedostatka dostupnih zvijezda. Ovo je navelo potencijalne buduće slobodne igrače da iskoriste produženje svojih ugovora, umjesto da riskiraju i potraže novu sredinu.

Ipak, i dalje ima dostupnih slobodnih igrača, računajući i jednu superzvijezdu (tehnički govoreći). Klubovi će morati biti kreativni kako bi poboljšali svoje timove idućeg ljeta. Stranica sbnation.com navodi 20 sjajnih slobodnih igrača.

1. Anthony Davis

Čini se malo vjerovatno da će Davis napustiti Lakerse, imajući na umu kako se tamo stvari odvijaju. Davis, dakle, i nije toliko slobodan igrač koliko superzvijezda (superstar) koja čeka priliku od tima dobiti novi veliki ugovor. Lakersi će prvog dana ponuditi maksimum, a Davis će vjerovatno prihvatiti. Jedino ostaje pitanje hoće li ugovor biti što je moguće duži ili će Davis insistirati na ugovoru 3+1. Imajući na umu da LeBron ima 35 godina, ovaj pokušaj da se zaštiti ne izgleda nerazuman.

2. Brandon Ingram (zaštićen slobodni aigrač)

Druga zvijezda koja će biti slobodna ovog ljeta je Ingram, koji ima ograničen status. Očekuje se da će New Orleans ponuditi Ingramu maksimalan, ili ugovor blizu maksimalnog, a klub bi sigurno prihvatio bilo kakvu ponudu za njega u slučaju da on ne prihvati ugovor. Ali malo je vjerovatno da će Ingram igrati za neku drugu franšizu iduće sezone.

3. Fred VanVleet

VanVleet je najbolji slobodni igrač koji neće dobiti maksimalnu ponudu svog tima i zbog toga postoje solidne šanse da promijeni ekipu. Igrao je odlično za Toronto ove sezone i mogao bi zaraditi ugovor od gotovo 20 miliona dolara. On ima 26 godina - prestar je da bi se nazivao mladim košarkašem, ali je mlađi od sljedećeg na ovoj listi.

4. Bogdan Bogdanović (zaštićen slobodni igrač)

Bogdanović je imao slabiju sezonu u Sacramentu, nakon što su Kingsi uložili u Buddyja Hielda (koji bi u suprotnom bio slobodni igrač ove godine). Ali ekipe se sjećaju što je Bogdanović činio prethodne godine i što je učinio kao najbolji igrač FIBA-inog Svjetskog Kupa prethodnog ljeta. Ipak, on ima 28 godina, i potencijalni klubovi koji bi bili spremni dati novac za njega ne mogu očekivati veliki napredak. I povrh toga, Bogdanović će vjerovatno biti slobodan igrač koji će mnogima biti zanimljiv.

5. Andre Drummond (opcija igrača)

Detroit očigledno nije želio dati Drummondu jak ugovor, imajući na umu za koliko malo novca su ga prodali. Ostali klubovi se nisu željeli nadmetati za njega s Clevelandom, koji je dosta novca dao i za Kevina Lovea. Pitanje je gdje će Drummond završiti. Ako odluči biti slobodan igrač, to bi mogla biti rizična odluka za njega. S druge strane, možda će prihvatiti ugovor od 25 miliona dolara i pokušati "nabiti" statističke parametre sljedeće godine.

6. Montrezl Harrell

Status Harrella bit će veoma zanimljiv. Igrač koji puni statističke stupce i sposoban je mnogo doprinijeti s klupe, kao "mladi Paul Millsap". Ako tako nastavi, neki klub koji u startnoj postavi ima limitiranog šutera s distance na visokim pozicijama bi mogao (možda Phoenix) u Harrellu vidjeti odličnu rezervu. Vjerovatno je preskup za Clipperse. Za njega je važno igrati s igračem poput Loua Williamsa, s kojim bi mogao igrati "pick and roll". Možda bi to mogao biti Terry Rozier iz Charlottea?

7. Gordon Hayward (opcija igrača)

Hayward ima opciju za ugovor od 32 miliona dolara. Ako postane slobodan igrač, njegova prosječna godišnja plata vjerovatno neće dostići tu razinu. S druge strane, dugoročni ugovor bi mu pružio zaštitu, posebno nakon povreda koje je imao, a Hayward ima dobru sezonu u Bostonu. Teško je predvidjeti ko bi ga želio dovesti ako postane slobodan igrač. pokazat će se jesu li Celticsi zainteresirani zadržati ga za manju svotu nekoliko idućih godina, imajući na umu da Jaylen Brown i Jayson Tatum postaju skuplji.

8. Danilo Gallinari

Gallinari bi bio "zlatna koka" prijelaznog roka, samo da Oklahoma nije toliko iznenađujuće kompetentna ove sezone. Klub je odlučio zadržati ga, tako da će timovi morati licitirati za njega u julu. Ima 32 godine, ali "nije mnogo prešao" i nalazi se u dobrom fizičkom stanju. Kombinacija njegove visine i dobrog šuta bit će veoma primamljiva, a tržište bi trebalo biti "snažno".

9. Evan Fournier (opcija igrača)

Fournier izgleda kao da je odlučan "pojačati" svoj ugovor vrijedan 17 miliona dolara. Pitanje je, međutim, hoće li Orlando, kao na primjeru Nikole Vučevića, odlučiti ponovo potpisati Fourniera. Moguće da se to neće dogoditi, ali Fournier je produktivan igrač koji se može uklopiti u različite timove.

10. Davis Bertans

Šut je trenutno vrlo popularna kategorija, tako da će Bertans biti "tražena roba" u srpnju. Washington se vjerovatno nada da neće biti baš previše tražena, kako bi imali šansu zadržati ga. Ali kao igrač bez restrikcije u ugovoru, vjerovatno će potražiti svoj prvi veliki ugovor u NBA-u.

11. Aron Baynes 

Baynes će također biti popularan tokom prijelaznog roka. Kombinacija jake odbrane, dobrog postavljanja kod picka i šuta za tri poena, odlična je za moderne centre. Također, Phoenix već ima Deandrea Aytona, tako da ne moraju razmišljati o zadržavanju Baynesa.

12. DeMar DeRozan (opcija igrača)

Vrijednost ovog igrača značajno je pala otkako ga je Toronto prodao i osvojio titulu, a San Antonio nije uspio. Imati beka koji nije odličan šuter veoma je rizično u modernoj košarci, ali DeRozan je i dalje efikasan igrač koji može igrati i na poziciji playmakera. Postoji šansa da prihvati platu od 28 miliona dolara i odgodi svoj odlazak još godinu dana, kada će biti više timova s mjestom u budžetu za plate.

13. Joe Harris

Dobar šut je danas premija! Harris je stariji od Bertansa i šutira nešto rjeđe, ali je podjednako precizan i isti klubovi tražit će obojicu. Harris će biti veoma tražen i Brooklyn ga vjerovatno neće moći zadržati.

14. Jeremy Grant

Dobar odbrambeni igrač može dobiti platu od 9 miliona dolara. Da je stanje na tržištu regularno, on bi lako premašio ovu svotu kao slobodan igrač. Međutim, kada tako malo klubova ima dovoljno prostora u budžetu za plate, Denver je taj koji će se pitati. To će ovisiti o tome kako će Grant izgledati u play-offu. Grantova vrijednost vjerovatno će najviše skočiti u play-offu u odnosu na sve igrače, ne računajući Tima Hardawaya Jr.

15. Christian Wood

Wood je prva zvijezda Pistonsa nakon odlaska Drummonda i bez povrijeđenog Griffina. To nisu velike pohvale, to je realnost. Ovaj 25-godišnji strijelac trebao bi privući brojne zainteresirane klubove kao slobodan agent. Detroitu bi bilo mudro pokušati ga zadržati, pod pretpostavkom da se Griffinovo doba bliži kraju.

16. Tim Hardaway Jr. (opcija igrača)

Učinak Hardawaya u play-offu u velikoj mjeri će utjecati na to hoće li prihvatiti opciju od 17 miliona dolara i koliko će Dallas biti spreman platiti ako odluči izaći iz ugovora. Prilično se dobro uklopio s Lukom Dončićem i Kristapsom Porzingisom. Međutim, kako je Dallasu potrebna još jedna zvijezda u ekipi - teoretski, dobro odbrambeno krilo sa solidnim šutom, kao nekada Shawn Marion, možda neće željeti investirati. Jesu li Knicksi zainteresovani?

17. Derrick Favors

Favors ima specifičnu ulogu, ali utjecaj koji je imao na New Orleans poslije povratka nakon povrede, pokazao je koliko ta uloga može biti značajna. On nije osobiti šuter niti pomaže u tranziciji, ali je koristan obrambeni igrač u presingu i suptilno pomaže u napadu.

18. Harry Giles III

Giles se pojavio nedavno i bio je važan faktor u nadigravanju Sacramenta za plasman u play-off. Ima samo 22 godine i zvuči nevjerovatno da su Kingsi odbili njegovu opciju za četvrtu godinu ugovora. Ne viđa se često da ovako obećavajući 22-godišnjak bude slobodan igrač.

19. Furkan Korkmaz

Korkmaz je jeftinija i mlađa verzija Bogdanovića i ove sezone je imao nekoliko velikih trenutaka za Philadelphiju, a mogao bi ih imati još u play-offu. Trebao bi biti jedna od glavnih meta za mnoge klubove koji imaju resurse.

20. Chris Boucher

Je li mudro ponuditi Boucheru sav novac i izazvati Toronto da odgovori? Boucher je mladić koji mnogo obećava.