Košarka
269

Dramatična završnica: Bh. kadeti u sjajnoj atmosferi poraženi od Španije

Piše: Edin Isanović
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Španije rezultatom 77:74 u prijateljskoj utakmici odigranoj u Skenderiji.

Meč je odigran pred pet hiljada gledatelja kao jedna od posljednjih provjera pred odlazak na Svjetsko prvenstvo koje će se održati od 23. juna o 3. jula upravo u Španiji.

BiH će biti u grupi sa Francuskom, Južnom Korejom i Dominikanskom Republikom. Naše zlatne kadete došli su podržati Jusuf Nurkić, Mirza Teletović, Nenad Marković, Bogdan Tanjević i selektor BiH Damir Mulaomerović.

Španci su bolje otvorili meč i poveli 7:6. Uvodne koševe za bh. tim postigao je Janković. Ipak, polovinom prve dionice izabranici Josipa Pandže dolaze do vodstva. Nakon toga domaći sa jednom tricom Muse i dvije Čampare dolaze na plus devet, bilo je 20:11. Kasnije je prednost povećana na 24:13, a prva četvrtina završena je vodstvom bh. tima 31:18.

Detalj koji je digao publiku na noge u ovom periodu meča bilo je atraktivno zakucavanje Džanana Muse.

U drugoj dionici bh. kadeti održavali su stečenu prednost, a u 13. minuti utakmice semfor je pokazivao 36:24. Do kraja druge četvrtine gosti su uspjeli smanjiti prednost na devet poena razlike. Na poluvrijeme se otišlo vodstvom domaćih 42:33. Džanan Musa je u prvih 20 minuta ubacio 19 poena.

Na otvaranju treće dionice Španci smanjuju na 42:35. No, minut poslije Musa odlično krade jenu loptu i fantastično zakucava za nove uzdahe na tribinama. Nakon četiri minute igre u trećoj četvrtini gosti su smanjili na pet poena razlike. Semafor je pokazivao 44:39. Igrale su se jake odbrane pa je bilo malo koševa u prvih pet minuta treće dionice. Međutim, domaći prave mini seriju i vraćaju na plus deset - 49:39.

Treća četvrtina okončana je vodstvom bh. tima 57:49. Španci su u posljednjim trenucima postigli tricu i smanjili na osam poena razlike.

Zlatni kadeti na otvaranju posljednje četvrtine vraćaju prednost na plus deset. Koševima Čerkezovića dolaze na 61:51. No, Španci prave nevjerovatnu seriju i smanjuju na četiri poena razlike polovinom četvrte četvrtine. U tim trenucima bilo je 64:60. Ipak, već u narednom napadu bh. tim postiže tri poena i vraća prednost na pristojnih sedam poena. Gosti se nisu predavali i pokušavali su da se rezultatski približe bh. timu.

Tri minute prije kraja bilo je 67:64. Sve je sugerisalo da će završnica biti neizvjesna. Trojkom Gonzalesa Španci dolaze u vodstvo nakon dugo vremena od 69:67. Do kraja je bilo nešto više od jednog minuta. U narednom napadu Musa je pokušao pogoditi za tri poena, ali nije uspio. S druge strane, gosti pogađaju još jednu trojku za vodstvo 72:67.

Iako se u jednom trenutku činilo da je utakmica izgubljena bh. tim se vratio i 15 sekundi prije kraja stigao na dva poena razlike. Bilo je 74:72 za goste. Dramatična završnica pripala je gostima. Na kraju je bilo 77:74 za Španiju.

U našem timu briljirao je Džanan Musa sa ubačena 32 poena i 11 skokova. Od ostalih naših igrača niko nije imao dvoicifren učunak. Sani Čampara je postigao devet poena. Na drugoj strani 17 poena ubacio je Busquets.

Ovo je prvi poraz bh.tima u pripremama za nastup na Svjetskom prvenstvu. U nedjelju će isti rivali odmjeriti snage u Vitezu.