Košarka
0

Drama na Pecari pripala Širokom, Igokea ubjedljiva protiv Slobode

Piše: D. Brkić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Košarkaši Širokog i Igokee poveli su u polufinalnoj seriji play-offa nakon što su na svojim parketima savladali Spars, odnosno Slobodu.

U prvoj utakmici večerašnjeg programa između Širokog i Sparsa publika u dvorani Pecara prisustvovala je pravoj drami. Iako su domaći vodili punih 38 minuta, gosti iz Sarajeva poenima Alekseja Nikolića vode 68:69 na stotinjak sekundi prije kraja. Isti igrač je trojkom donio +3 za goste 69:72.

Na 15 sekundi prije kraja Adi Zahiragić realizuje samo jedno slobodno bacanje za 73:75, a u posljednjem napadu domaćih iskusni Toni Katić pogađa za 75:75 i iznuđuje dodatno slobodno bacanje koje realizuje i svom timu donosi tijesnu pobjedu 76:75.

Katić se sa 21 postignutim poenom bio najefikasniji akter utakmice, dok je za goste Aleksej Nikolić postigao 15 poena.

Igokea je imala znatno lakši posao u duelu sa Slobodom. Tuzlaci su se držali do sredine prve četvrtine kada su vodili sa 10:9, ali je onda uslijedila serija domaćih, koji su predvođeni Brady Heslipom prvi period riješili sa 36:20. Na poluvremenu su popularni Igosi imali +23.

Tim Željka Lukajića nema milosti ni u nastavku, a u posljednjih deset minuta susreta ulaze sa ogromnih +39 (91:52).

Do kraja su Tuzlaci uspjeli samo za nijansu ublažiti poraz. Igokea je povela u seriji 1:0 pobjedom od 113:75.

U redovima domaćih Kanađanin Brady Heslip postigao je 35 poena, a kod Tuzlaka Almir Hasandić sa 16 postignutih poena je bio bolji od ostalih.

Revanš susreti igraju se 19. maja u Sarajevu i Tuzli, a eventualne majstorice naredne subote u Širokom Brijegu i Laktašima.