Košarka
0

Ne bi trebalo biti problema da Stipanović obuče dres reprezentacije BiH

Piše: J. H.
Andrija Stipanović
Andrija Stipanović
Generalni sekretar Hrvatskog košarkaškog saveza Željko Drakšić je potvrdio u razgovoru za portal Klix.ba da pitanje rješavanja sportskog državljanstva potenacijalnog bh. reprezentativca Andrije Stipanovića ne bi trebalo biti problem.

Naime, Stipanović ima hrvatsko sportsko državljanstvo, jer je nastupao za mladu reprezentaciju Hrvatske na Evropskom prvenstvu 2006. godine.

Iz Košarkaškog saveza BiH na adresu HKS upućen je zahtjev za izmjenu državljanstva, jer će se ovaj 209 centimetara visok Mostarac uskoro naći na proširenom spisku selektora BiH Ace Petrovića.

"O ovakvim slučajevima odlučuje Stručni savjet HKS, koji bi se ubrzo trebao sastati. Stipanović je poslao pismo u kojem je izrazio želju da igra za BiH. Manje-više, uvijek se poštuje želja igrača", kazao je Drakšić za portal Klix.ba.

U jučerašnjem razgovoru za naš portal, Petrović je izjavio da je Stipanović bitno drugačiji od trenutnih centara kojima raspolaže.

"U ovom trenutku, on je jedan od najboljih što se tiče skoka, odbrane i pik igre na petici, što je nama bio veliki problem. Privilegija je imati centra takvog profila ukoliko se to realizira. Ukoliko ne, mi imamo igrače koji su već isprofilirani na toj poziciji. Ali, jedan takav igrač, sa bitno drugačijim karakteristikama, bi nam dobrodošao", kazao je Petrović.

Prethodno je i sam Stipanović potvrdio da želi igrati za bh. reprezentaciju.

"Drago mi je ako se to desi, jer još uvijek ništa nije službeno. Bilo bi mi drago nastupiti na Evropskom prvenstvu ovog ljeta i tome se nadam", kazao je Stipanović za Klix.ba.