Vratio se u tim
52

Dragić najavio Eurobasket gdje će igrati protiv BiH: Teška grupa, želim medalju, a ne peto mjesto

K. H.
Goran Dragić
Goran Dragić
Slovenski košarkaš Goran Dragić predomislio se i igrat će za svoju reprezentaciju na Evropskom prvenstvu, gdje Slovenci igraju u grupi s našom Bosnom i Hercegovinom, a kaže da nije došao da se bori za peto mjesto, već za medalju.
Košarkaš Chicaga je karijeru u reprezentaciji Slovenije počeo još davne 2006. godine, a tada je kao 20-godišnjak igrao na Svjetskom prvenstvu. Iako se nedavno oprostio od reprezentacije, srce je ipak odlučilo da ne može tek-tako napustiti ekipu pred Eurobasket i promijenio je svoju odluku.

"Sigurno je da neću igrati 36 minuta po utakmici, a na kraju svega, bitno je da imamo timsku hemiju i da sve funkcioniše, a ja ću biti lider i na terenu i van njega. Ovo će biti jedno od najjačih prvenstava, a naša grupa je baš teška. Ipak, Slovenci imaju previše euforije i zbog toga ne smijemo ispustiti loptu, već idemo igrati prijateljske utakmice da se spremimo. Tek nakon toga ćemo se fokusirati na grupnu fazu i znat ćemo koliko smo zapravo dobri", rekao je Dragić i nastavio:

"Imamo energiju koja nam daje mogućnost da prevaziđemo svaku prepreku, ali mi još nismo došli tamo gdje trebamo biti. Budimo realni, nisam došao igrati za peto mjesto, ja hoću medalju."

Dalje je rekao kako mu je brat Zoran odigrao najveću ulogu u povratku u nacionalni tim.

"Bilo je lijepo igrati u Ljubljani i nakon toga u Švedskoj, a nakon toga sam razgovarao s momcima koji su pokazali veliku želju da se vratim u reprezentaciju. Bio sam i emotivan jer su me nekako napali iz zasjede, čekao me je medicinski zahvat i potpisivanje ugovora s Chicagom. Zato sam tako dugo i čekao, a mnogo ljudi me uvjeravalo da se vratim. Ipak, najviše utjecaja je imao moj brat Zoran koji mi je svaki dan govorio da se vratim u reprezentaciju", rekao je Dragić.

Kao protivnike u prvoj grupnoj fazi Slovenci će imati Bosnu i Hercegovinu, Njemačku, Francusku, Litvaniju i Mađarsku.

Planirano je da Slovenci do Eurobasketa odigraju šest pripremnih utakmica, a igrat će i dva duela kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Estonije i Njemačke.

Eurobasket će otvoriti duelom protiv Litvanije, a protiv naše reprezentacije igraju 4. septembra u duelu 3. kola.