{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dr. Dizdarević: Američki ljekari će se pobrinuti da se Teletović vrati u igru

26.1.2015. u 11:00
26
26
Dr. Dizdarević: Američki ljekari će se pobrinuti da se Teletović vrati u igru
26
Dr. Dizdarević: Američki ljekari će se pobrinuti da se Teletović vrati u igru
Mirza Teletović
Embolija je opasno oboljenje i ukoliko se ne otkrije na vrijeme može biti smrtonosna, no medicina je dosta napredovala i danas postoje razne vrste lijekova kojima se ovo oboljenje liječi, rekla je za Klix.ba prof. dr. sci. med. Zehra Dizdarević.
"Simptomi po kojima se može prepoznati ovo oboljenje su iznenadni bolovi s jedne ili druge strane pluća, malaksalost, ubrzano disanje, ubrzan puls i preznojavanje. Važno je da se na vrijeme dijagnosticira i propiše terapija. Nekada ni terapija ne bude efikasna, ali danas imamo više lijekova i stručnih ljudi", rekla je prof. dr. Dizdarević.

Vrsta terapije i dužina liječenja ovisi od slučaja do slučaja. Kada su u pitanju teži oblici embolije, prvo ide bolničko, a potom kućno liječenje.

"Boravak u bolnici traje sve dok nalazi ne pokažu da se stanje stabilizovalo i da pacijent može imati terapiju koju unosi oralno. U obzir se uzima i prethodno zdravstveno stanje pacijenta te da li je naprimjer imao neki operativni zahvat, tromboemboliju, trombozu nogu i slično", kazala je Dizdarević.

Kada je Teletović izgubio dah na parketu tokom meča protiv LA Clippersa, pomoćni trener Brooklyn Netsa Tim Walsh odlučio je da našeg igrača prebaci u bolnicu, a ne da se sa timom vrati kući. Povratak kući planiran je avionom, a to je za našeg igrača u ovakvom zdravstvenom stanju moglo biti kobno.

"Zbog promjene pritiska može doći do pomjeranja embolusa (ugrušaka), koji mogu otići u mozak, noge ili drugdje, te to pomjeranje može biti kobno za oboljelu osobu", rekla je Dizdarević.

Našem košarkašu ljekari iz bolnice u Los Angelesu predviđaju duže liječenje jer je objavljeno kako se Teletović neće vraćati na parket do kraja sezone NBA lige.

"U SAD-u imaju dobre stručnjake koji se bave slučajevima embolije i oni će se sigurno pobrinuti da Teletović bude dobro i vrati se u igru. Kada se ispitaju svi faktori bit će poznato koliko će liječenje trajati. U nekim slučajevima postoje i genetske predispozicije za ovakvu vrstu bolesti, te liječenje može trajati i doživotno", kazala je Dizdarević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni izborom selektora nogometne reprezentacije BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: