Zbog napada na košarkaša
0

Doživotno suspendovana dvojica Žalgirisovih navijača

Totalsport
Nauris i Normunds Macius
Nauris i Normunds Macius
Braći Naurisu i Normundsu Maciusu, koji su prošle sedmice nakon euroligaškog meča napali Rudyja Fernandeza, košarkaša Real Madrida, vodstvo Eurolige doživotno je zabranilo dolaske na utakmice u organizaciji Euroleague Basketball, dakle na susrete u Euroligi i Eurocupu.

Braća Macius naširoko su poznata kao lideri Žalgirisove navijačke grupe. Nakon dramatične utakmice u 10. kolu grupe E Eurolige u Top 16 fazi, u kojoj je Real Madrid u Kaunasu pobijedio u produžetku 105-104, čime je i matematički osigurao plasman u četvrtfinale, braća Macius napala su Fernandeza prilikom ulaska gostujućih košarkaša u timski autobus.

''Agresori su uhvaćeni, identifikovani, te su pod kaznenom istragom. Situacija je odmah bila riješena zahvaljujući osoblju Real Madrida, osoblju sigurnosne službe u dvorani i policije'', saopćila je Euroliga, čija je Disciplinska komisija kaznila Žalgiris s 25.000 eura zbog tog incidenta.

Žalgiris je također dužan ubuduće pojačati mjere osiguranja, osigurati posebni ulaz za gostujuću ekipu sa zaštitnim ogradama, te dodatne zaštitare koji će paziti na gostujući tim od izlaska iz autobusa do ulaska u dvoranu i obratno.

Neprijateljstvo Žalgirovih navijača prema Fernandezu datira od prve utakmice ovih klubova u Madridu, u kojoj je Real Madrid proslavio još jednu tijesnu pobjedu 75-74. Tada je 27-godišnji Rudy Fernandez najprije pogodio loptom u glavu Kšištofa Lavrinoviča, a potom šakom pogodio i Paulisa Jankunasa.