Kraj za takmičenje
34

Donesena odluka zbog koje će Partizan i Crvena zvezda istupiti iz regionalne ABA lige

N. K.
Gasi se ABA liga bez srbijanskih klubova? (Foto: EPA-EFE)
Gasi se ABA liga bez srbijanskih klubova? (Foto: EPA-EFE)
Direktor Košarkaške lige Srbije Aleksandar Grujin potvrdio je da su se srbijanski klubovi, uključujući euroligaše Partizan i Crvenu zvezdu, usuglasili da to takmičenje od sezone 2025/26. postane profesionalno.
Shodno tome, kroz njega će se izlaziti u Evropu, a posljedica bi bio izlazak svih srbijanskih klubova iz ABA lige te prestanak njenog postojanja u tom obliku.

"Dogovorili smo se da od sezone 2025/26. naša liga postane profesionalna. I da u njoj igraju svi klubovi, počevši od Crvene zvezde i Partizana pa do svih ostalih abaligaša, da kroz naše takmičenje nađu prolaz u evropska takmičenja. To bi značilo formiranje jake srbijanske lige u kojoj bi igrali naši najbolji timovi jer više ne bi imali potrebu učestvovanja u regionalnoj ligi", rekao je Grujin.

Podsjetimo, srbijanski klubovi zauzimaju pet od 14 mjesta u ABA ligi, a trenutno su, uz branitelja naslova Partizan i Crvenu zvezdu, u njoj još FMP, Mega i Borac iz Čačka.

Beogradskim velikanima je od 2014. godine izmaknuo samo jedan naslov prvaka, i to 2018. godine kada je jedinu titulu osvojila podgorička Budućnost.