Smiješi mu se nagrada
50

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane: Embiid ide na operaciju, Jokiću jedna ruka već na MVP trofeju

E. B.
Nikola Jokić je MVP trofej osvajao 2021. i 2022. godine
Nikola Jokić je MVP trofej osvajao 2021. i 2022. godine
Nikola Jokić je na putu da osvoji treću nagradu za najkorisnijeg igrača (MVP) NBA lige nakon što je Joel Embiid otpao iz utrke zbog najnovije povrede.
Embiid se povrijedio u porazu njegove Philadelphie od Golden Statea rezultatom 119:107, kada je u posljednjoj četvrtini na njega pao košarkaš Warriorsa Jonathan Kuminga.

Aktuelnom MVP-ju i glavnom ovogodišnjem favoritu za najveću individualnu nagradu u NBA ligi je stradao meniskus lijevog koljena, te će on morati otići na operaciju, objavila je Philadelphia.

Embiid je do tog trenutka bio vodeći u utrci za MVP-ja ispred Nikole Jokića, no odlaskom na operaciju je ispao iz utrke.

Naime, po novim pravilima NBA lige da bi igrač bio u konkurenciji za MVP nagradu mora odigrati minimalno 65 utakmica.

Embiid je ove sezone odigrao 34 utakmice, te je jasno da ne može sakupiti 65 nastupa, što znači da je sada Jokiću jedna ruka već na MVP trofeju.

Centar Philadelphije ove sezone bilježi 35,3 poena, 11,3 skoka, 5,7 asistencija i 1,8 blokada po susretu, što je bolje nego prošle sezone (33,1 poen, 10,2 skoka, 4,2 asistencije i 1,7 blokada) kada je osvojio MVP nagradu, te je bio ubjedljivi favorit i ove sezone.

Otpadanjem Embiida iz utrke, Jokić je postao apsolutni favorit s obzirom da je ove sezone na prosjecima od 26,3 poena, 12,3 skoka i 9,1 asistenciju i 15 ostvarenih triple-double učinaka u 48 odigranih utakmica.

Ukoliko ostane zdrav još 17 utakmica, Jokić će stići do treće MVP titule nakon 2021. i 2022. godine, te će se pridružiti elitnom klubu NBA igrača sa tri ili više MVP titula.

Najviše, čak šest, ih ima Kareem Abdul-Jabbar, iza njega sa pet su Bill Russell i Michael Jordan, po četiri imaju Wilt Chamberlain i LeBron James, a po tri Moses Malone, Larry Bird i Magic Johnson.