Šok u komšiluku
47

Dobro poznato lice u regionu: Srbijanski košarkaš doživotno izbačen iz košarke

D. P.
Radonjić u duelu protiv Partizana (Foto: ABA liga)
Radonjić u duelu protiv Partizana (Foto: ABA liga)
Iskusni srbijanski košarkaš Marko Radonjić (31) zauvijek je suspendovan iz svijeta košarke, odlučila je Međunarodna košarkaška asocijacija (FIBA).

FIBA je na svojoj zvaničnoj stranici objavila kako će Radonjić doživontno isključen iz svijeta košarke, da li kao trener, ili kao igrač. Suspenzija se odnosi na sva takmičenja i utakmice pod ingerencijom FIBA-e.

Razlog je kršenje etničkog kodeksa FIBA-e, a odnosi se na klađenje i namještanje sportskih događaja. Za FIBA-u su sporni trenuci dok je igrao u bugarskom Balkanu iz Botevgrada.

Iskusni playmaker veoma je poznat u regionalnoj košarci i godinama je igrao u ABA ligi. Nosio je dresove FMP-a, Borca iz Čačka, koji mu je i posljednji klub, Novi Pazar, Dynamic, Vojvodinu, bugarski Balkan i brojne druge klubove.

Igrao je za omladinske reprezentacije Srbije, a na Svjetskom prvenstvo 2010. godine osvojio je peto mjesto s kadetskom selekcijom.

Za Borac iz Čačka prošle sezone bio je sjajan bilježivši 10,5 poena po meču, 3,4 skoka i 2,2 asistencije. Odigrao je 24 meča u ABA ligi prošle sezone.