Želio igrati za BiH
14

Đedović odgovorio Barbariću: Vraćanje bh. državljanstva ugrozilo bi moj status u Njemačkoj

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Dubravko Barbarić izašao u javnost s detaljima priče o "nagovaranju" Nihada Đedovića da igra za BiH, a da istvoremeno zadrži i državljanstvo Njemačke, oglasio s ei bivši reprezentativac. Đedović poručuje da je želio igrati za BiH, ali da mu njemačke vlasti nisu dozvolile zbog državljanstva.

"Iznenđen sam načinom komunikacije čovjeka koji je na čelu jednog sportskog kolektiva. Dubravko Barbarić je dao svoj doprinos i nastojanje u procesu rješavanja pitanja državljanstva BiH koje bi mi omogućilo ponovni nastup za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, na čemu sam mu iznimno zahvalan", kazao je Đedović.

Ipak, dodaje da su stvari mnogo komplikovanije nego što je to predstavio Barbarić.

"U cilju ishodovanja saglasnosti za sticanje državljanstva BiH, a samim tim i dvojnog državljanstva, pokrenuo sam incijativu na zahtjev Barbarića pred njemačke organe. Na moju žalost i žalost košarkaskog saveza, njemački organi nadležni za pitanja državljanstva poslali su mi negativan odgovor. Štaviše, dobio sam upozorenje da bilo kakva aktivnost u smislu pokretanja povrata u knjigu državljana BiH može imati direktne implikacije na moj trenutni status u Njemačkoj, u konačnici oduzimanje njemačkog državljanstva. O svemu tome uredno je obaviješten i sekretar saveza Dubravko Barbarić", kazao je Đedović.

Naglašava da uprkos velikoj želji da igra za BiH nije u mogućnosti da "pomiri" svoje želje i realne mogućnosti.

"Svaki korak koji prethodno nije potvrđen ili usaglašen sa organima koji odlučuju o državljanstvu u BiH i Njemačkoj, može imati izuzetno negativne implikacije na dalji tok mog boravka u Njemačkoj, odnosno postojeći ugovor koji sam u obavezi ispoštovati. Moj doprinos Košarkaškom savezu i radu svih selekcija, od kadetskih do seniorskih vrlo je dobro poznat javnosti, kao i činjenica da sam više puta bio na raspolaganju za podršku I spreman trenirati pod uvjetima koji su od zajedničkog interesa. Ne namjeravam dalje komentirati ovaj slučaj, a dalju komunikaciju će preuzeti moji advokati", zaključio je Đedović.