Košarka
1

Divac: Košarkaška reprezentacija BiH može napraviti iskorak u Evropi

FENA
Predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac posjetio je jučer Sarajevo povodom obilježavanja 20. godišnjice prijema Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine u olimpijsku porodicu Međunarodnog olimpijskog komiteta.
Vlade Divac (Foto: Klix.ba)
Vlade Divac (Foto: Klix.ba)

U razgovoru za Agenciju Fena Divac se osvrnuo na proteklo evropsko košarkaško prvenstvo u Sloveniji i nastupe reprezentacija BiH i Srbije.

"Nisam gledao cijelo prvenstvo, ali gledao sam utakmicu BiH - Litvanija, i moram reći da mi je mnogo žao što vaš tim nije prošao dalje jer su Litvanci bili zreli za eliminaciju", kazao je Divac.

Bivši NBA košarkaš Los Angeles Lakersa, Sacramento Kingsa i Cherlotte Hornetsa naglasio je da BiH ima mlad i perspektivan tim koji u narednim godinama može da napravi iskorak u Evropi predvođen kapitenom Mirzom Teletovićem.

"Teletović je kvalitetan igrač koji je došao do NBA lige. On bi trebao voditi ovu generaciju bh. igrača u takmičenjima. Aca Petrović je napravio dobar tim, ali ništa ne može preko noći. Ova generacija bh. igrača mogla bi napraviti dobar rezultat na nekom od narednih prvenstava", istaknuo je.

Divac vjeruje da Teletović treba procijeniti koliko mu odgovara NBA liga.

"Koliko mu je dobro u Netsima to je na njemu da procijeni. Ako ne bude imao željenu minutažu bolje mu je da potraži novu sredinu gdje će igrati više", naglasio je Divac.

Predsjednik OK Srbije osvrnuo se i na nastup Srbije na Eurobasketu.

"Dušan Ivković je zadužio srpsku košarku. S mladim timom izborio je nastup na svjetskom prvenstvu, što nije mala stvar. Uglavnom sam zadovoljan. Iako ove godine nismo uspjeli proći snažnu Španiju u četvrtfinalu, u grupi smo pobijedili prvaka Evrope Francusku i viceprvaka Litvaniju", rekao je Divac.

Dodao je da Ivkoviću treba odati priznanje jer je preuzeo reprezentaciju Srbije kada to niko nije htio i da treba razumjeti njegovu odluku da se po završetku EP-a u Sloveniji povuče s "klupe".