"On je naša krv"
108

Dio porodice Dončić živi na Kosovu: Neću umrijeti dok Luka ne dođe i ne zaigra u našem dvorištu

K. H.
Foto: Luka Dončić/Instagram
Foto: Luka Dončić/Instagram
Dio porodice NBA košarkaša Luke Dončića živi na Kosovu, a zanimljivu reportažu uradio je RTV KiM koji je razgovarao s bratom Lukinog djeda - Stojanom Dončićem.

Dončić je na početku karijere birao za koju reprezentaciju će igrati pa je tako imao mogućnost da igra za Srbiju iz koje mu je otac Saša ili Sloveniju u kojoj je rođen i iz koje mu je majka Mirjam Poterbin.

Na kraju, odlučio se za Sloveniju, no svakako da je zanimljiva priča koju je ispričao Stojan Dončić, čovjek koji živi u selu Biča kraj Kline i koji je rođeni brat Srbobrana, djeda slovensko košarkaša koji se preselio u Ljubljanu i tamo prvo dobio sina Sašu, zatim i unuka Luku.

"Luka je naša krv, puno nam je srce dok ga gledamo. Svi nas pitaju šta nam je Luka, ali mi smo skromni i ne hvalimo se mnogo s njim", počeo je priču Stojan Dončić pa nastavio:

"Albanci me pitaju šta sam mu, ponekad izbjegavam reći jer nije sigurno, a pitaju me da li bi on nekada igrao za Kosovo. Kažem im, možda nekada, kada bi Kosovo postalo Amerika. Šalu na stranu, nije igrao za Srbiju, zašto bi za Kosovo? Samim tim, nema šanse."

Ipak, kaže da bi jednog dana volio vidjeti Luku u posjeti Kosovu, no da je svjestan da će to biti jako teško i da mu čak iz kluba ne dozvoljavaju odlazak u ovu državu iz sigurnosnih razloga.

"Luka želi doći, ali mu klub brani jer smatra da nije sigurno. Nadam se da ću dočekati da Luka dođe i ubaci loptu u koš u našem dvorištu, neću umrijeti dok ga ne vidim kako igra ovdje", kaže Stojan.

Luka Dončić je rođen 28. februara 1999. godine u Ljubljani, a osim Srbije i Slovenije mogao je da zaigra i za Španiju – zemlju u koju je došao kao 13-godišnjak da bi zaigrao za Real Madrid.