Nastupao za švedski državni tim
0

Dino Pita: U budućnosti želim igrati za BiH

Piše: Edin Isanović
Dino Pita
Dino Pita
Košarkaša reprezentacija BiH mogla bi u narednom periodu dobiti novo pojačanje. Radi se o Dini Piti (23), košarkašu koji je nastupao za mlade selekcije Švedske, ali bi u budućnosti želio biti dio tima koji će sa klupe predvoditi Aleksandar Aco Petrović.

Pita nosi dres švedskog kluba Södertälje Kings, a igra na poziciji beka šutera. Izuzetno je važna karika u svom timu. Prikazao je odlične partije u mnogim utakmicama.

U uvodu nas je informisao da je košarku počeo trenirati sa devet godina u klubu za koji i danas nastupa.

"Södertälje Kings je jedan od najvećih i najpoznatijih timova ne samo u Švedskoj, nego i u Skandinaviji. Naš kolektiv ima najbolju omladinsku školu. Aktuelni su lideri prvenstva i na dobrom su putu da dotaknu vrh", rekao je Pita za Sarajevo-x.com i dodaje kako je čarobna igra pod obručima sve popularnija u ovoj zemlji, te da Šveđani planiraju da za nekoliko godina igraju zavidnu ulogu na Starom kontinentu.

Dino kaže da je nastupao za omladinsku selekciju Švedske.

"Odigrao sam dosta utakmica u dobi do 18 i 20 godina, a bio sam sudionik Evropskog prvenstva. Međutim, u budućnosti bih radije nosio dres BiH. Znam dosta o Teleteoviću, Bajramoviću i ostalima. Pratim ih redovno i radujem se svakom uspjehu. To je respektabilan tim na evropskom nivou".

Smatra da je dolazak Ace Petrovića na selektorsku klupu izuzetna stvar.

"Njegovo bogato znanje i iskustvo pomoći će svakom reprezentativcu da budu još uspješniji, a nacionalnom timu da postiže još bolje rezultate. Mislim da će se bh. selekcija bez problema plasirati na kontinentalnu smotru koja se igra 2013. godine", zaključio je Dino Pita.