Nakon potezanja pištolja
0

Devin Harris: "75 posto NBA košarkaša nosi oružje"

Totalsport
Umalo oružani sukob Gilberta Arenasa i Javarisa Crittentona u svlačionici Washington Wizardsa ogolio je do kože narav NBA košarkaša. Pridonijela je tome i izjava Devina Harrisa.

Playmaker New Jersey Netsa izjavio je da, prema njegovim spoznajama, čak tri od četiri NBA košarkaša posjeduju vatreno oružje.

"Mislim da 75 posto NBA igrača posjeduje vatreno oružje. Mnoge su moje kolege bili pokradeni, nekoliko njih čak je i poginulo, pokoj im duši. Vjerujem da mi košarkaši osjećamo da nam je oružje potrebno jer nam osigurava zaštitu", izjavio je Harris u razgovoru za NJ Star Ledger, dodavši da lično ne posjeduje oružje, ali ga zato nose njegovi tjelohranitelji.

Poznato je da u Sjedinjenim Državama 80 miliona Amerikanaca (od otprilike 300 miliona stanovnika) legalno posjeduje oružje. Među civilima, pretpostavlja se, cirkulira oko 250 miliona komada vatrenog oružja, dok čak 45 posto kućanstva ima najmanje jedan komad vatrenog oružja.

Godišnje u Americi od ranjavanja vatrenim oružjem pogine 10.000 ljudi, no to ne smanjuje želju nacije za posjedovanjem oružja, pa tako samo osam posto Amerikanaca podržava apsolutnu zabranu nošenja oružja.

Charles Barkley sam je priznao da oružje nosi uz sebe neprekidno od 1984. godine i da se zbog njega osjeća sigurnijim. Slaže se s njim i Gerald Wallace iz Charlotte Bobcatsa, ali i kaže:

"Ne znam što bi to košarkaša moglo natjerati da donese oružje sa sobom u svlačionicu!"

Na Badnjak su pištolje u svlačionici Washington Wizardsa jedan na drugoga potegnuli Arenas i Crittenton. Okolnosti zasad nisu razjašnjene, ali poznato je da se dvojica igrača nisu podnoslili duže vrijeme. Takav sukob dvojice sportista unutar dvorane i unutar svlačionice nikad ranije nije zabilježen u američkoj javnosti.

Prijetnji oružjem u NBA-u je bilo i ranije. Akteri su bili Stephen Jackson (dok je igrao u Golden Stateu), Latrell Sprewel (Golden State) i Jerome Kersey (Golden State), Bernard King (Washington), te Seatlleov dvojac Gary Payton i Ricky Pierce. Trener George Karl jednom je prilikom priznao da su si dvojica njegovih igrača međusobno prijetila životima članova obitelji. Oružje u svlačionicu, međutim, nikad nisu donijeli.