Tako blizu, a tako daleko
101

Deset godina od najtužnije pobjede bh. košarke: Teletovićeve trice "s parkinga" bile su uzalud

S. G.
Navršila se tačno jedna decenija od velike pobjede košarkaške reprezentacije BiH nad Litvanijom na Eurobasketu 2013 koja nam u konačnici na kraju nije ništa značila.

Bh. košarkaši u učešće na Eurobasketu počeli sa dva uvodna poraza od Latvije i Srbije nakon čega smo se doveli u nemoguću misiju plasmana u drugu fazu.

Ipak, izabranici tadašnjeg selektora Ace Petrovića nisu poklekli i vratili su se u život pobjedama nad favoriziranim rivalima kao što cu Crna Gora i Makedonija.

[TWITTER]1700413454669021501[/TWITTER]

Uslijedio je odlučujućui dvoboj sa Litvancima koje smo morali savladati sa više od deset poena razlike, a na kraju smo slavili s 78:72.

Ostat će upamćeno i kakvu je doktorsku partiju odigrao Mirza Teletović. Kapiten bh. tima pogađao je iz svih mogućih i nemogućih pozicija, a riječi komentatora Edina Avdića i danas odzvanjaju u ušima svih Bosanaca i Hercegovaca.

"Teletović s parkinga...", "Iz svlačionice ide trojka...", derao se pod naletom adrenalina u mikrofon najbolji regionalni komentator, a i mi skupa sa njim.

U pojedinim momentima meča imali smo i čak plus 14, no to smo nažalost zbog dekoncentracije uspjeli prokockati i ispasti sa prvenstva Evrope na kojem je Litvanija kasnije došla do finala i osvojila srebro.

Zanimljivo da smo do tada bili jedina reprezentacija u historiji Eurobasketa koja je i pored omjera 3:2 morala pakovati kofere i vratiti se kući.

Mirza Teletović je susret završio s 31 postignutim poenom, Đedović je dodao 20, a Kikanović 10 koševa.