Košarka
15

Danas žrijeb grupa za Eurobasket 2013, BiH u četvrtom "šeširu"

FENA
U Koncertnoj dvorani Postojnske jame danas u 18 sati bit će obavljen žrijeb grupa evropskog košarkaškog prvenstva, koje će od 4. do 22. septembra 2013. biti održano u Sloveniji.

Bit će to prvi put da se žrijeb održava pod zemljom.

Na prvenstvu "Starog kontinenta" učestvovat će 24 reprezentacije, koje će biti podijeljene u četiri grupe po šest selekcija. Tri prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe plasirat će se u drugu fazu takmičenja i boriti za četvrtfinale.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine uoči žrijeba je uvrštena u četvrtu jakosnu grupu ("šešir") s ekipama Finske, Poljske i Ukrajine.

U prva dva "šešira" su selekcije koje su zauzele prvih sedam pozicija na prethodnom EP-u, te Velika Britanija kao učesnik Olimpijskih igara, dok su u trećem "šeširu" neporažene selekcije iz kvalifikacija (Italija, Hrvatska, Njemačka i Crna Gora).

Jakosne grupe ("šeširi") EP-a u Sloveniji 2013:

Prvi "šešir": Španija, Francuska, Rusija, Makedonija Drugi "šešir": Litvanija, Grčka, Slovenija, Velika Britanija

Treći "šešir". Italija, Hrvatska, Njemačka, Crna Gora Četvrti "šešir": Finska, Poljska, Ukrajina, Bosna i Hercegovina Peti "šešir": Gruzija, Belgija, Latvija, Turska Šesti "šešir": Češka, Srbija, Izrael, Švedska.