Još četiri utakmice
37

Danas se kompletira spisak četvrtfinalista Eurobasketa, Hrvatska i Srbija favoriti

H. H.
Nikola Jokić je glavna uzdanica Srbije (Foto: EPA-EFE)
Nikola Jokić je glavna uzdanica Srbije (Foto: EPA-EFE)
Danas se igraju još četiri susreta osmine finala Eurobasketa, a kompletna nokaut faza takmičenja na programu je u Berlinu.

Prvi će na parket košarkaši Ukrajine i Poljske u susretu koji je možda najneatraktivniji par ove faze takmičenja, a blaga prednost za prolaz daje se Ukrajincima za koju se očekuje da slavi i u četvrtfinalu se suoči sa Slovenijom.

Mnogo zanimljivije će biti u okršaju Finske i Hrvatske koja nije bila naročito ubjedljiva u grupnoj fazi takmičenja, ali pripada joj uloga favorita protiv uvijek neugodnih Finaca.

"Idemo na protivnika kojeg znamo, atipična ekipa koja vrlo brzo trči i imaju jako opasne vanjske šuteve. No, mi se na neki način želimo pokazati i osvetiti za taj poraz koji smo doživjeli u Rijeci u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Morat ćemo zaustaviti Markanena, on je njihov najbolji igrač, vidjet ćemo ko će i kako na njega. Međutim, nije tu samo Lauri, tu su i Sasu Salin i ostali koji su sjajni i igraju brzu i modernu košarku. Bit će dosta teško, no nadam se da ćemo odgovoriti na odgovarajući način", rekao je hrvatski selektor Damir Mulaomerović.

Srbija je furiozno prošla kroz grupu sa pet ubjedljivih pobjeda i potvrdila je ulogu glavnog favorita prvenstva, ali u utakmicu protiv Italije ulazi s dosta opreza.

"Radi se o jednoj izvanrednoj ekipi kakva je Italija, ja sam to već na početku priprema rekao, da je ovo Evropsko prvenstvo i da kad krenu eliminacione utakmice, da je tu sve moguće. Bez obzira, ja mislim da smo u ovom trenutku bolji od njih, ali to moramo da pokažemo. Ovo nije play-off, ovo je samo jedna utakmica. Vidjeli ste koliko je bilo iznenađenja na Evropskom prvenstvu, da su autsajderi pobjeđivali. Smijali ste se nama kada smo izgubili od Belgije u posljednjoj sekundi, a i Španija je također izgubila od njih", kazao je selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić.

Konačno, Grčka je veliki favorit protiv Češke i sve osim sigurne pobjede Helena bilo bi prvorazredna senzacija.

Rezultati i raspored utakmica osmine finala Eurobasketa:

Subota, 10. septembar

Turska – Francuska 86:87

Slovenija – Belgija 88:72

Njemačka – Crna Gora 85:79

Španija – Litvanija 102:94

Nedjelja, 11. septembar

12:00 Ukrajina - Poljska

14:45 Finska - Hrvatska

18:00 Srbija - Italija

20:45 Grčka - Češka