Košarka
0

Počinje Memorijalni košarkaški turnir "Haris Brkić", učestvuju četiri ekipe

Piše: D. B.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Memorijalni košarkaški turnir "Haris Brkić", koji organizuje KK Bosna, bit će održan danas i sutra u dvorani KSC Hadžići.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Na 13. memorijalnom turniru "Haris Brkić" učestvovat će četiri ekipe, sarajevska Bosna, beogradski Partizan, podgorička Budućnost i Borac iz Čačka.

Novinarima su se obratili bivši Brkićevi saigrači, Mića Berić i Zoran Stevanović, koji su se prisjetili Brkića i obećali da će učiniti sve kako bi se turnir održavao i u narednim godinama.

"Zahvalan sam KK Bosna koji je organizator ovogodišnjeg turnira. Znamo da je u današnje vrijeme veoma teško osigurati finansije, ali ćemo mi učiniti sve kako bi se turnir i dalje održavao. Haris Brkić je bio veliki evropski igrač i čovjek i nećemo ga zaboraviti", kazao je Stevanović.

MIća Berić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
MIća Berić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

"Haris je bio izvanredan igrač i mi ćemo se potruditi da se ovaj turnir održava u godinama koje dolaze. Mladim igračima želimo objasniti ko je bio Haris, a želimo im pružiti priliku da se upoznaju i druže", izjavio je Berić.

Generalni sekretar Omladinskog pogona KK Bosna, Sead Pešto, otkrio je tehničke informacije o samom turniru.

"Turnir počinje danas u 16:30 sati utakmicom između Bosne i Borca, koja se igra u dvorani KSC Hadžići. U 18 sati je na programu svečano otovrenje, a nakon toga i utakmica između Budućnosti i Partizana. U subotu će od 12 sati biti odigrana utakmica za treće mjesto, a finalna utakmica je u 14 sati. Domaćin turnira sljedeće godine će biti Podgorica", rekao je Pešto.

Haris Brkić je bio bh. košarkaš koji je ponikao u KK Bosna. U karijeri je igrao za Partizan, Budućnost i Borac iz Čačka. Sa partizanom je osvojio tri titule državnog prvaka i tri naconalna kupa. U sezoni 1997/1998. je s Partizanom nastupao na Final Fouru Evropske lige u Barceloni. Igrao je i u mladoj reprezentaciji Jugoslavije, s kojom je osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Turskoj 1996. godine, a nastupao je i za seniorski tim. U sezoni 1999/2000. je s ekipom Budućnosti postao prvak Jugoslavije, a krajem 2000. godine se vratio u Partizan.

Teško je ranjen 12. decembra 2000. godine ispred beogradske dvorane Pionir, kada je na njega pucao nepoznati napadač. Nakon operacije je bio u komi, a 15. decembra je podlegao povredama. Njegov ubica do danas nije pronađen.