Košarka
7

Danas bi legendarni Dražen Petrović napunio 49 godina

Piše: D. B.
Dražen Petrović
Dražen Petrović
Legendarni hrvatski košarkaš Dražen Petrović bi danas proslavio 49. rođendan. Rođen je 22. oktobra 1964. godine, a njegov mladi život prekinut je tragično 7. juna 1993. godine. Imao je samo 28 godina.

Karijeru je Petrović počeo kao petnaestogodišnjak, kada je debitovao za Šibenik. Za ovaj je klub igrao od 1979. do 1983. godine. Svoj je život posvetio košarci i treninzima, na kojima bi ostajao posljednji i dokasno vježbao. Već tada je njegov neizmjerni talent zapažen, pa mu je prognozirana vrhunska karijera. Dok je nastupao za Šibenik, dobio je mnogo ponuda, a ugovor je potpisao sa Cibonom, klubom s kojim je bio evropski prvak. U dvije je sezone bio najbolji evropski igrač. U Ciboni je igrao od 1984. do 1988. godine.

Nakon Cibone, Dražen je postao igrač Real Madrida, kluba kojem je donio mnoštvo trofeja. U isto vrijeme je vodio i reprezentaciju Jugoslavije, s kojom je ubilježio trijumf na Svjetskom prvenstvu u Argentini 1990. godine, kao i zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Zagrebu 1989. godine. Bronzu je prethodno osvojio na SP u Madridu 1986. godine. NA EP u Atini 1987. godine s Jugoslavijom je također osvojio bronzu.

Godine 1990. je postao igrač Portland Trail Blazersa. Madriđani ga prvobitno nisu željeli pustiti u NBA, ali je nakon sudske presude ipak zaigrao u najboljoj ligi svijeta. Dvije godine kasnije je prešao u New Jersey Netse. Igrajući za ovu ekipu proglašen je najboljim evropskim igračem, a bio je i najbolji šuter svoje ekipe. Godine 1992. je s reprezentacijom Hrvatske osvojio srebro na Olimpijadi u Barceloni. U finalu je ipak bio bolji američki Dream Team, za koji su nastupali Larry Bird, Michael Jordan, Magic Johnson, Scottie Pippen i drugi najbolji američki košarkaši.

Nažalost, nije imao ni punih 29. godina kada je tragično prekinut njegov život. Dražen je bio u naponu snage te je svojom košarkom oduševljavao cijeli svijet. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći na njemačkom autoputu 7. juna 1993. godine. Automobil je vozila njegova tadašnja djevojka, njemačka manekenka Klara Szalantzy, a s njima je bila i turska košarkašica Hilal Edebal, koja je teško povrijeđena. Nakon Draženove smrti zavladale su tuga i nevjerica, a njegov dres s brojem tri je povučen iz upotrebe i postavljen na krov dvorane New Jersey Netsa. Dražen je bio dobitnik brojnih priznanja tokom života, a i posthumno, a njegovo ime nosi i sportska arena u Zagrebu. Uvršten je u košarkašku Kuću slavnih 2002. godine.