Prije 20 godina
354

Dan kada je Vince Carter jednim potezom spasio i uništio takmičenje u zakucavanjima

E. B.
Prije tačno 20 godina Vince Carter je pobijedio na takmičenju u zakucavanju na All-Star vikendu na zaista spektakularan način koji nije viđen ni do tada, a ni poslije tog 12. februara 2000. godine.

NBA liga je nakon pobjede Kobea Bryanta 1997. godine odlučila ukinuti takmičenje u zakucavanjima na All-Star vikendu jer su čelnici zaključili da "više ništa novo neće moći biti viđeno".

Tako smo 1998. godine ostali bez duela najboljih zakucavača svijeta, a 1999. godine All-Star vikend nije ni održan zbog lockouta.

Komesar lige David Stern odlučio je dati novu šansu takmičenju u zakucavanju, 2000. u Oaklandu a niko nije mogao vjerovati da će Vince Carter istovremeno i spasiti, ali i na neki način uništiti takmičenje.

Na takmičenju su osim Cartera učestvovali i Ricky Davis, Steve Francis, Larry Hughes, Jerry Stackhouse i Tracy McGrady. Sjećate li se ijednog njihovog zakucavanja?

Ako je odgovor "ne", niko vam neće zamjeriti. Njihova zakucavanja, posebno Francisova i McGradyjeva su bila zaista spektakularna, ali su Carterova ipak bila - spektakularnija.

Carterovo prvo zakucavanje bilo je nešto što je za običnog čovjeka nepojmljivo. Vinsanity je zakucao "vjetrenjačom" okrenuvši se za 360 stepeni, i to u kontrasmjeru!

"Kada sam uzeo loptu u ruke pred prvo zakucavanje nisam znao šta da uradim. Zaista nisam znao. Onda sam pomislio: 'Odoh pokušati zakucati vjetrenjaču sa okretom od 360 stepeni', nešto što sam nekoliko sedmica ranije pokušavao na treninzima ali nisam uspjevao jer nikako nisam mogao dovoljno dugo ostati u zraku. Rekao sam sebi: 'Ako ovo uspijem, sve će biti lakše u nastavku'", prisjetio se Carter svog prvog zakucavanja u kojem se odrazio 92 centimetra za savršen skor (50).

Potom je uslijedila "vjetrenjača" iza table u kojoj mu je samo Kenny Smith dao ocjenu 9, a prvu rundu je završio sa novom "pedesetkom" nakon što je zakucao kroz noge na dodavanje rođaka McGradyja.

Više od tog zakucavanja uz odraz od čak 94 centimetra pamtimo njegovu proslavu uz čuvenu gestikulaciju rukama uz povike "It's over!". Vince je kasnije pojasnio da je na taj način poručivao Sternu da "ponovo ugasi takmičenje u zakucavanjima".

U finalu se Carter našao sa McGradyjem i Francisom i taman kad su svi mislili da ne mogu biti više impresionirani, Carteru je palo na pamet da zakuca na način da probaci ruku zajedno sa loptom kroz obruč i objesi se za koš "do lakta".

Tada je bilo jasno da će pobijediti, te se za finalno zakucavanje odlučio na nešto "lakšu" varijantu - skok sa linije slobodnih bacanja.

No, za razliku od Michaela Jordana koji je patentirao takvo zakucavanje 15-ak godina ranije, Vice je odlučio zakucati sa dvije ruke!

Carter je na taj način krunisan za kralja zakucavanja, a kasnije se ispostavilo da je 12. februar 2000. godine bio samo lagano zagrijavanje za ono što će uraditi nekoliko mjeseci kasnije na Olimpijskim igrama u Sydneyju - "zakucavanje smrti" kada je preskočio 218 cm visokog Frederica Weissa.