Košarka
0

Damir Mršić: Mirza Teletović je ključni igrač za bh. reprezentaciju

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Bivši košarkaš turskog Fenerbahče Ulkera i reprezentacije Bosne i Hercegovine Damir Mršić, uoči Evropskog prvenstva u košarki koje će se održati u Sloveniji između 4. i 22. septembra, procijenio je u razgovoru za agenciju Anadolija reprezentaciju Bosne i Hercegovine i svoje očekivanje od reprezentacije na ovom važnom turniru.

Na početku razgovora Mršić je kazao da nije imao vremena da prati pripreme reprezentacije jer, kako kaže, poslije dugo godina karijere i rada u Fenerbahče Ulkeru dobio je odmor, da slobodno vrijeme provede sa svojom porodicom.

Komentirajući bh. reprezentaciju, Mršić je rekao da je za bh. reprezentaciju ključni igrač Mirza Teletović i da se sve vrti oko njega.

"Po meni, je on naš najbolji igrač i mislim da će na Evropskom prvenstvu rezultati za našu reprezentaciju zavisiti od Mirze. Vjerujem da je on kao igrač sazreo i da će svoju igru podijeliti u kolektivu", rekao je bivši igrač reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Mršić dodaje da, prije svega, veoma cijeni i trenera Aleksandra Petrovića, kako je rekao, koji je i kao igrač, a i kao trener bio i ostao jedna sportska veličina.

"Tako da vjerujem da ćemo uspjeti jednom kolektivnom igrom napraviti dobar rezultat na Evropskom prvenstvu", kazao je Mršić.

"Ne bih razmišljao o medalji"

Na pitanje kakva su mu očekivanja od bh. reprezentacije na Evropskom prvenstvu i da li se može očekivati neka od medalja, Mršić kaže da ne bi odmah razmišljao o medalji.

"Evropsko prvenstvo je jedno takmičenje. Prvo moraš izaći iz grupe, utakmicu po utakmicu razmišljati. Ja mislim da je za reprezentaciju Bosne i Hercegovine najvažnije da prvu utakmicu, koju će odigrati u grupi, odigraju dobro i kvalitetno i da igrači zadrže samopouzdanje. Poslije, prolazak iz grupe i svaki sljedeći rezultat, odnosno svaka sljedeća pobjeda će biti dobar rezultat za našu reprezentaciju. Jer, ipak, tu ima dosta dobrih reprezentacija, poput Španije, Turske, Grčke. Tako da nije lako doći do medalje", rekao je Mršić.

Bivši igrač i kapiten Fenerbahče Ulkera Damir Mršić, komentirajući dovođenje Željka Obradovića, jednog od najuspješnijih košarkaških trenera današnjice, rekao je da je to pravi potez.

"Mislim da je dovođenjem Željka Obradovića Fenerbahče Ulker pokazao koliko je ozbiljan klub, koliko ulaže u košarku i koliko je gladan dobrog rezultata. Mislim da je dovođenje Željka Obradovića pravi potez i da će on uspjeti svojim iskustvom i, naravno, znanjem dovesti Fenerbahče Ulker tamo gdje treba da bude, a to je sam vrh evropske košarke. Mislim da klub kao klub ima tu snagu. Mislim da Fener ima sve elemente da bude jedan ozbiljan sportski klub u košarci", kazao je Mršić.

Teletović u Fenerbahče Ulkeru?

Nakon dolaska Obradovića, poznati i kvalitetni igrači počeli su prelaziti u turski klub. Poput srbijanskog reprezentativca Nemanje Bjelice i hrvatskog reprezentativca Luke Zorića koji su već potpisali sa turskim prvoligašem. Turski mediji tvrde da bh. reprezentativac i aktuelni igrač Brooklyn Netsa Mirza Teletović bi mogao biti sljedeći transfer ovog kluba.

Komentirajući tvrdnje turskih medija, Damir Mršić kaže:

"Dok sam radio u klubu, ja sam dosta kontaktirao Mirzu. Ja mislim i za Mirzu bi to bilo dobro, čak on voli i Istanbul. I za njega i za njegovu porodicu bi bilo super. Istanbul je mnogo bliža lokacija nego ona gdje je prije igrao, u TAU Ceramicu u Vitoriji. Bliže mu je doći ovdje u Bosnu. Međutim, nismo uspjeli da ostvarimo taj transfer, ali sa obzirom na to da je Mirza za mene jedan od najboljih "četvorki" u Evropi, da Fenerbahče Ulker i dalje naravno traži dobar rezultat. Nisu se odrekli želje da Mirzu dovedu u Fenerbahče Ulker".