Košarka
0

Dallas se na pravi način osvetio Sacramentu

Klix.ba
Očito zadovoljan - Nick Van Exel
Očito zadovoljan - Nick Van Exel
Mavericksi su pokazali da nije jedini tim sa problemima u obrani, nakon što su postigli playoff rekord od 83 poena u jednom poluvremenu.

Dallas je uzvratio Sacramento Kingsima za težak poraz u prvom dvoboju, u utakmici u kojoj su ekipe više brinule o napadu nego o obrani. Činjenica da je ukupno postignuto 242 koša dovoljno govori o tome, ali ipak se sinoć u American Airlines Areni u Dallasu igrala atraktivna košarka u kojoj je ključ bilo postignuti više poena od protivnika. Najefikasniji strijelac u Dallasu je bio Nick Van Exel sa 36 postignuta poena (sa klupe!), u samo 30 minuta igre, uz fenomenalan šut od 14/19, što je ujedno u njegov lični playoff rekord.

Dirk Nowitzki i Michael Finley su pratili Van Exela sa po 24 postignuta poena, dok je Steve Nash dodao 19. Dallas je imao nevjerovatan šut iz igre od 51%.

"Izgledali smo tako moćno da bi večeras pobijedili svakoga, ali baš svakoga. Ne znam što se tačno dogodilo, vjerovatno je to bila jedna od onih večeri kada vam svaka lopta ulazi", izjavio je nakon utakmice trener Mavericksa Don Nelson.

Najefikasniji strijelci u redovima Sacramenta su bili Chris Webber sa 31, te Peđa Stojaković sa 24.

Pošto Detroit Pistonsi nemaju spektakularnih zvijezda, moraju davati loptu onome koga je u tom trenutku krenulo. U drugom dvoboju protiv Philadelphije, taj čovjek je bio Tayshaun Prince. Prince, čovjek koji je grijao klupu cijele sezone, a cvjeta tijekom playoffa, je dao sedam poena zaredom na kraju regularnog dijela utakmice i na početku produžetaka u utakmici u kojoj je Detroit savladao 76erse rezultatom 104-97, dignuvši skor u seriji na 2-0.

"Naravno da sam iznenađen", Prince je rekao. "Ali ovo je tim koji nema svoju zvijezdu. Kad god nekog od nas krene, trener i igrači se odluče da tom igraču davaju loptu. Nije bitno ko je igrač kojeg je krenulo, a u produžetku, i prije produžetka, taj igrač sam bio ja".

Allen Iverson je dao 31 poen, ali kada su Sixersi gubili 92:90 15 sekundi prije kraja utakmice promašio je 2 slobodna bacanja zaredom. "Osjećam se bijedno, imao sam priliku za pobjedu koju sam morao pogoditi. I s jednim bacanjem ne bi nas stigli - izdao sam svoje suigrače", rekao je Iverson nakon utakmice.

ISTOK Detroit (2) - (0) Philadelphia 104:97 (OT)

ZAPAD Dallas (1) - (1) Sacramento 132:110

NBA