NBA doigravanje
0

Dallas Mavericksi prvi finalisti

Totalsport
Košarkaši Dallas Mavericksa u svojoj su dvorani pobijedili Oklahoma City Thunder 100-96 u petoj utakmici finalne serije doigravanja Zapadne konferencije NBA lige. Dobili su je 4-1.

Zaigrat će Teksašani tako prvi put u finalu doigravanja nakon 2006. godine. Veliki su izgledi da će tamo dočekati Miami Heat, istu ekipu protiv koje su igrali 2006, te izgubili 4-2 u seriji nakon 2-0 vodstva. Floridski sastav nakon četiri odigrane utakmice istočnog finala protiv Chicaga ima 3-1 vodstvo.

U četvrtoj su utakmici, igranoj u Oklahoma Cityju, Mavericksi u posljednjoj četvrtini dostigli i prestigli prednost Thundera od 15 koševa (5 minuta i 6 sekundi prije kraja utakmice). Ovaj su put pred svojom publikom dostigli i prestigli prednost gostiju od šest koševa četiri minute i 37 sekundi prije kraja utakmice. U preostalom vremenu ekipa Ricka Carlislea dobila je 14-4. Odgovornost je, za razliku od mlade osovine gostujuće ekipe (Westbrook-Durant), na sebe uspješno preuzela superiskusna osovina domaćeg sastava: Dirk Nowitzki (26 koševa ukupno, 9 u posljednjoj četvrtini, 9 skokova), Shawn Marion (26 koševa, 15 u posljednjoj četvrtini, 8 skokova), Jason Kidd (10 asistencija, 7 skokova) i Jason Terry (12 koševa). Portorikanac Barea dodao je 14 koševa uz pet asistencija.

Russell Westbrook završio je utakmicu s 31 košem, osam skokova i pet asistencija, a Kevin Durant s 23 koša i devet skokova. Thunderov šesti a često najbolji igrač, 21-godišnji bek-šuter James Harden, ubacio je 23 koša uz pet skokova i šest asistencija.

Dirk Nowitzki pogodio je minutu i 14 sekundi prije kraja tricu kojom su Mavericksi prešli u vodstvo. Tokom finalne konferencijske serije Nijemac je ostvarivao prosječno 32.2 koša, od čega 11.8 u posljednjoj četvrtini. Dallas je u sjajnoj formi. Tokom doigravanja Nowitzki i društvo na omjeru su pobjeda i poraza 12-3, a u posljednjij 11 utakmica na 10-1.

Jason Kidd imat će priliku osvojiti svoj prvi NBA prsten u jeseni karijere i time postati najstariji razigravač u historiji NBA lige kojem je to pošlo za rukom. Dallas je uspjehom Mavericksa postao najrazmaženiji sportski grad u Sjedinjenim Državama u posljednjih pola godine. Gledali su njegovi građani finale MLB doigravanja (World Series) u oktobru i novembru, finalnu utakmicu duigravanja NFL lige (Super Bowl) u veljači, a sada će imati priliku uživati i u finalu NBA lige. 

NBA liga, finale Zapadne konferencije:

Dallas – Oklahoma City 100-96 (Nowitzki 26k, 9s, Marion 26k, 8s / Westbrook 31k, 8s, 5a, Durant 23k, 9s, Harden 23k, 5s, 6a)

Dallas dobio seriju 4-1

NBA