Euroliga, Final Four
0

CSKA-u polufinalna drama protiv Panathinaikosa

Totalsport
Moskovljani spretniji u završnici (Foto: AFP)
Moskovljani spretniji u završnici (Foto: AFP)
Odličnu su utakmicu u prvom polufinalu Eurolige pred više od 15.000 gledatelja u istanbulskoj Sinan Erdem Areni odigrali CSKA i Panathinaikos, a u uzbudljivoj završnici slavili su Moskovljani 66-64.

Kada je svojom trećom tricom Šarunas Jasikevičius dvije minute i 10 sekundi prije kraja doveo grčku ekipu do četiri koša prednosti (64-60), teško je bilo za pretpostaviti da do kraja Panathinaikos neće postići niti koša. No, upravo se to dogodilo u napetoj završnici u kojoj je puno prigovora na neke ključne sudačke prosudbe imao trener Grka Željko Obradović.

Kod rezultata 64-60, nakon minute predaha, Aleksej Šved je pogodio za dva, da bi u narednom napadu Andrej Kiriljenko na Mikeu Batisteu upisao svoju 4. blokadu i omogućio svojoj ekipi priliku da poravna ili povede. Međutim, Šved je s linije slobodnih bacanja pogodio samo jedno, da bi za PAO potom još jednom neuspješno pokušao Batiste.

Teodosiću je potom pri ulasku pod obruč lopta ispala u kontaktu s jednim igračem Panathinaikosa, ali su je suci vratili Rusima što je natjeralo trenera "zelenih" Željka Obradovića na salvu napada na djelitelja pravde. I dok su Grci protestirali, Teodosić se brzim šutem iz ugla iskupio pogodivši za dva i vodstvo CSKA-a 65-64.

Odgovornost je u idućem napadu Atenjana preuzeo Jasikevičius koji ne pogađa, a slijedi novi prekršaj i dva bacanja. Šved još jednom gađa samo jednom, ali Rusi hvataju loptu u napadu. Teodosić ju pokušava čuvati pod pritiskom dva igrača Panathinaikosa i tom prilikom, čini se, pravi grešku u koracima koju suci nisu vidjeli. Obradović je opet bio u "elementu", no njegov sunarodnjak Teodosić dobiva priliku iz slobodnih bacanja riješiti dileme 8 sekundi prije kraja nakon dosuđenog faula Diamantidisa. Srpski je košarkaš na užas svog trenera Jonasa Kazlauskasa promašio oba i dao novu šansu Grcima.

Ipak, u zadnjem napadu Diamantidis se pod pritiskom spetljao u jednom dodavanju i počelo je slavlje Moskovljana. Inače, prije opisane završnice većim dijelom susreta Panathinaikos je vodio. Na kraju prve četvrtine i 14 koševa razlike, a CSKA je prvi puta poveo tricom Kirilenka 41-39.

Uz Kirilenka sa 17 koševa, 9 skokova i spomenute 4 blokade, za ruski sastav je Šved ubacio 15, a Miloš Teodosić 12 uz 6 skokova, ali i 5 izgubljenih lopti. Panathinaikos je predvodio najiskusniji Jasikevičius s 19, tragičar Diamantidis je dodao 10 uz 6 asista, dok je Batiste ubacio 11 uz čak 6 izgubljenih lopti. U drugom polufinalnom susretu kasnije se sastaju Barcelona i drugi grčki predstavnik, Olympiacos.

Euroliga, Final Four, polufinale:

CSKA – Panathinaikos 66-64